Цвијановић: Сљедећи корак враћање плата на ниво из децембра 2012.

Срна, РТРС
Цвијановић: Сљедећи корак враћање плата на ниво из децембра 2012.

Бањалука - Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да ће наредни корак Владе бити да буџетским корисницима са вишом и високом стручном спремом плате бити враћене на ниво из децембра 2012. године.

Цвијановићева је напоменула да је недавна владина одлука да плате за више од 14.000 буџетских корисника са средњом стручном спремом врати на ниво из 2008. усмјерена према онима који имају најнижа примања, који су за вријеме кризе претрпјели велики терет.

"То ће у практичном смислу значити да ће се плата некоме вратити за пет, некоме за 10, а некоме за 15 одсто. У другом кораку бавимо се вишом и високом стручном спремом и тада идемо према циљу који је синдикат поставио пред нас, а то је пет одсто", изјавила је Цвијановићева за РТРС.

Уколико би свима вратили пет одсто, како се то преговарало са синдикатом, Цвијановићева истиче да би то било далеко једноставније и чак јефтиније за Владу, али се не би било у прилици праведно интервенисати према онима којима су имали смањења и 10 и 15 одсто.

Она каже да постоји група људи која има ниска примања и да је потребно да прво они буду доведени у бољу почетну позицију, па да се тек онда разговара о другом кораку.

"Овако, први корак значи да враћамо средњу стручну спрему на ниво из 2008. године, а остале на ниво из децембра 2012. године. То ће бити тај други корак", истакла је Цвијановићева и додала да се он односи на двије ствари, од којих је једна да се дође до веома квалитетног закона о платама.

Она је изразила наду да ће се до 15. марта, како се и разговарало са синдикатом, доћи до тога како ће изгледати законско рјешење које би у априлу било усвојено у парламенту и према којем би се вршила исплата, уз подразумијевано повећање.

"Ми имамо велика очекивања да ћемо доћи до доброг закона, сарађујући о тим питањима са синдикатом", рекла је Цвијановићева и додала да постоји и одређена доза мањег оптимизма да ће до тога доћи.

Према њеним ријечима, циљ је био увести пуно више праведности у систем обрачуна плата, да се изједначе људи који се бави истим или сличним пословима, а са друге стране смањи евидентан јаз између оних који имају ниска примања.

Она је подсјетила да је Влада половином прошле године донијела одлуку да свим буџетским корисницима повећа плате за пет одсто без обзира на стручну спрему, а да је у међувремену одлучено и да буду увећане пензије. Тако је пензија у јануару ове била већа за 7,3 одсто у односу на јануар прошле године.

"Не бих рекла да је то велико повећање нити да смо тиме јако помогли да се побољша материјални положај наших пензионеара, али сам сигурна и добила сам такве потврде од пензионера, да је то добра мјера, добар знак, да је Влада показала да брине и да је то добра полазна основа за нека друга побољшања", каже Цвијановићева.

Од почетка године, подсјетила је премијер Српске, борачким категоријама обезбијеђено је повећање личних и породичних инвалиднина за пет одсто у односу на претходну годину.

Према њеним ријечима, да се не би стекао утисак како се Влада бави само буџетским корисницима или да се највише бавимо тим питањима, паралелно се интеревисало према различитим групацијама.

Неке од тих првих мјера биле су према пољопривредним произвођачима у смислу враћања старих дуговања и обавезе да Влада обезбиједи плави дизел за прољетну и јесењу сјетву. Са послодавцима су прошле године дефинисане и веома конкретне мјере растерећења привреде.

"Хтјели смо да омогућимо привредним субјектима да лакше функционишу. Увели смо 200 КМ неопорезивног дијела дохотка, смањење парафискалних намета, дефинисали мјере дефискализације мале ситне привреде", појаснила је Цвијановићева.

Она сматра да ће послодавац моћи лакше да исплаћује плате, а да је радник очекује са већом сигурношћу, као и да има већу сигурност да ће задржати своје радно мјесто.

"Мислим да то одговара тим људима. Свако побољашње или одређени кораци који се праве на стабилизацији прилика морају да одговарају сваком раднику, грађанину и на тај начин посматрамо ове активности које смо преузели", каже Цвијановићева.

Она је истакла да се о тим питањима директно комуницирало са синдикатом, али и са различим асоцијацијама, удружењима, радницима, нагласивши да је и Влада веома пуно у комуникацији са грађанима.

"Мора да постоји та комуникација. Имају синдикати, асоцијације, удружења, који се баве тим питањима, а понекад имају и ови појединачни контакти, све то заједно треба да допринесе побољшању амбијента у којем сви живимо", закључила је Цвијановићева.

Нови Закон о раду јесте услов ММФ-а, али меко постављен

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да нови закон о раду, са којим се синдикат не слаже, јесте услов који траже финансијске међународне организације, али је тај услов меко постављен у односу на неке друге услове Међународног монетарног фонда /ММФ/.
"Разлог зашто је то меко постављен услов јесте управо њихова /ММФ/ свијест о томе колико је комплексна та материја и да је потребно да се обезбиједи сагласност свих социјалних партнера", рекла је Цвијановићева.

Она је за РТРС изјавила да ће бити важно да се друга два социјална партнера, послодавци и синдикат, мало боље разумију шта то се жели постићи овим законом.

"Бојим се да смо некад у ситуацији да бранимо и ствари које нису нападнуте. Биће неопходно да јако пуно комуницирамо, разговарамо и видимо шта су ствари, критеријуми и принципи које треба испоштовати када је у питању доношење новог закона и да ће онда сигурно бити мања жтемператураж када је у питању ова тема", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да Влада стоји на располагању социјалним партнерима како би се дошло до доброг рјешења.

"Уколико постоје отпори, уколико неко то не жели, ја се бојим да ми нећемо моћи сами да одрадимо тај посао у смислу да интервенишемо и да неке друге миримо. Дакле, сви су јасно до сада рекли /шта мисле о новом закону/ - послодавци сматрају да треба, синдикат је рекао да не треба, ММФ сматра да треба, али није тврдо постављен услов у смислу да ће бити неке озбиљније блокаде аранжмана уколико не буде усвојен тај закон", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да аранжман са ММФ-ом не би требао због тога да буде упитан.

"Дакле, ми смо анализирали неке друге ствари које су далеко важније, рецимо, за ММФ него што је закон о раду, мада они веома високо постављају на листи својих приоритета тај закон", рекла је Цвијановићева.

Она појашњава да је овај закон "велика тема" у Србији, Хрватској и осталим земљама у регији.

"Очигледно је да се неке ствари морају иновирати на начин да више одговарају времену у којем живимо. Превише смо навикнути да живимо животом који је много другачији од периода од прије 30 година, али желимо неку сигурност да ствари буду регулисане као да смо још у том периоду", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да ће се овом питању приступати опрезно и полако, уз уважавање права радника која не смију бити угрожена било каквим законским рјешењем, и морају да буду јасно и прецизно дефинисана, али се у обзир морају узети и потешкоће послодаваца који треба да исплате плату тим радницима.

"Тешко је /послодавцима/ обезбиједити новац управо тим радницима, којима желимо сви да заштитимо редовност и пристојну висину плата. Немате ви данас супер великих плата, али желимо да обезбиједимо да буде пристојно оно што мора свако да донесе својој кући и породици", рекла је Цвијановићева.

Предсједник Владе Републике Српске истакла је да ће у вези са новим законом о раду бити још пуно мјера и интервенција.

"Бојим се да се нисмо међусобно добро разумјели и да је овдје више у питању лоша комуникација него било чија лоша намјера, ни синдиката, нити послодаваца. Само видим да нисмо имали добру комуникацију и да ћемо морати да комуницирамо", рекла је Цвијановићева. 

Не долазити у ситуацију да полиција буде између грађана

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да нема никакав проблем да било ко протестује и изрази незадовољство, али да би, ако полиција треба да буде између једних и других грађана Републике Српске, њен позив био да се не долази у такву ситуацију.
"Сви смо грађани Републике Српске, сви је волимо, превише је волимо да бисмо то урадили. При томе, све што имате да фактуришете као своје незадовољство на рачун, рецимо, одређених Владиних одлука, то можете да радите, то је демократски. И онда ћемо да причамо док не дођемо до доброг рјешења", рекла је Цвијановићева.

Она је вечерас за РТРС изјавила да не жели да посебно коментарише оно што се дешава на релацији између Борачке организације Републике Српске и других организација које су имале протест у парку "Младен Стојановић" у Бањалуци.

"То је интерна ствар која би требало да се дешава између људи који јесу заиста или оних који нису борци, да видимо, заправо, ко шта ту хоће.
Схватам ово у контексту да свако изрази своје задовољство и незадовољство", истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је јако несретна ако поруке са тих скупова нису усмјерене да побољшају неке ствари, "него се све своди на то да ли ће неко за некога да каже ово или оно".

"Тад сам јако несретна, али не могу да утичем на то. То је демократско право. Људи могу да се окупе и да изразе свој став, али одговорно тврдим да протести у Федерацији, осим у једном дијелу који има социјално-економску компоненту, немају пуно везе са оним што је стварни социјално-економски живот у том ентитету", нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да су прво нападнуте кантоналне институције и да није случајно што је нападнут тај ниво власти, па је онда нападнуто Предсједништво БиХ које је симбол мултиетничности БиХ, гдје сједе представници три конститутивна народа, да би потом оштрица била усмјерена на ентитетску владу.

Цвијановићева је упитала како се могло десити да на протестима у Федерацији БиХ буде толики број повријеђених полицајаца и да ли су они добијали или нису добијали наређења шта треба да раде.

"Зашто толико приче о томе да нам неко објасни како не функционише безбједносни систем, како сад треба све да рестаурирамо, да реформишемо безбједносни сектор, да радимо нову реформу полиције и слично", указала је Цвијановићева.

Премијер Републике Српске упитала је зашто су то поруке високих функционера у Федерацији БиХ.

"Могу да поручим да ми имамо свој полицијски систем установљен овако како јесте и јако смо задовољни тиме", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да Влада јако пуно ради и цијени да је сваки полицајац који носи униформу Полиције Републике Српске врло поносан што има прилику да је носи, а да је обавеза Владе да учини да његов живот буде бољи, као што је обавеза и према свим другим грађанима.

"Нисмо дио приче и не желим да будем дио приче гдје ће се наметати прича о некој безбједности, новом концепту преко таквих рушилачких немира, а бојим се да је то била тема", додала је Цвијановићева.

Она је рекла да су то ствари у којима се хтјело показати да не функционише безбједносни систем.

"Ја тврдим да он није хтио да функционише, а могао је. Како ви мене можете сада убиједити да, када су били протести због приче о јединственом матичном броју, неко није знао да ли онај плато треба да обезбјеђује један, а на улици неко други", нагласила је Цвијановићева.

Она је упитала како је могуће да људи добијају плату, а не знају за шта су задужени.

"Како је могуће да је приликом првог инцидента који се односио на напад на америчку Амбасаду, исто била прича жнисмо могли дјеловати, јер нисмо знали ко је надлежанж. Како је могуће да се и сада све то дешавало у Тузли, Зеници али и многим другим мјестима, али они нису знали ко шта треба да ради", упитала је Цвијановићева. /крај/аб

Опозиција ме критиковала, па поновила моје ставове

Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да су представници опозиције прво критиковали њену изјаву да се криза из Федерације БиХ /ФБиХ/ не смије "прелити" у Републику Српску, па су након два дана ћутања понављали све те ствари које је она претходно рекла.
"Била сам први политичар и функционер који је коментарисао оно што се дешава у ФБиХ. То је било врло незгодно. Све што сам тада рекла, нисам рекла напамет, него на основу врло поузданих информација шта се то дешава и шта ће се то дешавати у ФБиХ", рекла је Цвијановићева.

Она је за РТРС појаснила да је из поузданих извора сазнала да је криза у ФБиХ продукована и вођена, односно да није била спонтана.

"То је била врло одговорна порука коју сам послала, знајући какви су подаци. Али, сви ти људи који су критиковали шта сам рекла, прво су ћутали два дана, а онда као да су понављали све те ствари које сам ја претходно рекла", нагласила је предсједник Владе Српске.

Цвијановићева је истакла да је демократско право сваког човјека да изрази своје задовољсто или незадовољство на начин како то прописује закон, али који неће бити рушилачки.

"Подржавајући такво право, а не подржавам да се криза прелије из ФБиХ у Српску", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да Република Српска и ФБиХ имају одвојене буџете, а исте или сличне проблеме, али такве проблеме имају сви у регији.

"Тада сам поредила амбијент ФБиХ и Републике Српске. И сада кажем да не дозвољавам да се криза прелије из несређеног у сређен систем. Нипошто нисам хтјела да кажем, како су то неки опозициони лидери злонамјерно коментарисали, како ја говорим да овдје тече мед и млијеко – не нипошто", рекла је Цвијановићева.

Она је појаснила да као предсједник Владе Српске не би провела ноћи и дане размишљајући на који се начин може интервенисати да се помогне људима који имају тако мале плате да оне буду веће, да је мислила да овдје теку мед и млијеко.

"Моја порука, коју су неки намјерно пропустили да разумију, је била - у овом ентитету /Републици Српској/ постоји љубав за овај ентитет. Много нас то разликује у односу на све грађане у ФБиХ. Нема љубави за ФБиХ, вјерујте. Као што овдје сви воле Републику Српску, тамо сви не воле ФБиХ, јер мисле да могу на неки други начин да остварују своје циљеве", истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да Влада у Републици Српској функционише, да је нико није наметнуо, поставио или инсталирао, па ни високи представник.

"Овдје је Влада изабрана на демократски начин и у парламенту је добила потврду. Ја као премијер доносим, заједно са колегама министрима, једногласне одлуке. Дакле, ја не морам да трчим од мјеста до мјеста да обезбиједим сагласност за нешто што желимо да проведемо", рекла је Цвијановићева.

С друге стране, истакла је она, када Влада оде у Народну Скупштину Републике Српске тачно се зна ко ће и када ће изгласати какву одлуку.

"Много смо радили да имамо Републику Српску, много смо појединачног и политичког труда уложили да овдје функционишу институције и морамо да будемо поносни да имамо такве институције. Морамо да разумијемо да институцијални живот Републике Српске не смије нипошто да буде угрожен због било чега", рекла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана