Цвијановић: Састанак прошао у доброј атмосфери; Присутне упознала о 14 приоритета БиХ

ГС
Цвијановић: Састанак прошао у доброј атмосфери; Присутне упознала о 14 приоритета БиХ

СКОПЉЊ - Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је након састанка самита Брдо Бриони за РТРС да је разговор протекао у мирној и доброј атмосфери, без отварања крупних питања.

- Организатори су кренули са добрим полазним тачкама, а то је да не разговарамо о стварима о којима се не слажемо, било да је ријеч о регионалним или неким нашим унутрашњим питањима - каже Цвијановићева.

Истиче да је добра атмосфера допринијела до тога да имамо и неке заједничке закључке.

- Ти закључци су и порука, која се шаље Европској унији. Када је ријеч о убрзању процеса придуживања БиХ ЕУ, постојала су различита мишљења. Поједине чланице су тражиле да се то орочи и стави конкретан рок, а неки су били незадовољни роком 2030. година, која је испостављена прије неколико дана од званичника ЕУ - истиче Цвијановићева.

Наводи да би то продразумијевало да се направе нови акциони планови.

- Подсјетила сам да БиХ има 14 приоритета, који захтијевају велику политичку пажњу и договор. Упознала сам присутне на састанку и да смо почели да извршавамо неке од тих обавеза, без обзира што ми разумијемо да ЕУ има право да додијели и кандидатски статус, и да да зелено свијетло за приступање преговорима. Морам рећи и да је преовладавао став да су земље западног Балкана у нефер позицији - наводи Цвијановић.

У Скопљу је одржан састанак лидера земаља учесница процеса Брдо Бриони, којем је присуствовала и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

Цвијановићева разговарала са Вучићем:

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић разговарала је, уочи почетка Самита процеса Брдо-Бриони у Скопљу, са предсједником Србије Александром Вучићем.

Цвијановићева је истакла да, традиционално, свако регионално окупљање почиње братским сусретом са званичницима Србије.

- За нас из Републике Српске нема ништа природније и то је неписано правило које се увијек подразумијева. Уочи почетка Самита процеса Брдо-Бриони у Скопљу, разговарала сам са драгим пријатељем, предсједником Србије - навела је Цвијановићева на "Инстаграму".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана