Цвијановић: Састанак охрабрења са Шарлом Мишелом

Срна
Цвијановић: Састанак охрабрења са Шарлом Мишелом

БРИСЕЛ - Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да је на данашњем састанку чланова Предсједништва са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом у Бриселу било ријечи о начинима третирања питања постављених кроз 14 приоритета и како убрзати процес приступања ЕУ.

Цвијановићева је истакла да је ово био састанак охрабрења за БиХ - да размишља да треба да буде дио заједничке породице.

"Његова главна порука је да нам је он лично, али и институције у оквиру ЕУ, на располагању", рекла је Цвијановићева и навела да је на састанку договорено да ће бити организовани периодични састанци на којима ће Мишел бити обавијештен о даљим кретањима и резултатима.

Она је напоменула да је Мишел показао велико интересовање за ставове и везано за ЕУ, али и оно што се налази на дневном реду "за учинити", а на институцијама је.

Цвијановићева је указала да је показан висок степен разумијевања обје стране.

"Мишел је познат као човјек који настоји да разумије и прилике у БиХ и чије стратешко поимање западног Балкана такво да он и сада каже, као и раније, да не сматра да је процес заокружења ЕУ ту ако западни Балкан није унутра. Он је можда и један од највећих заговорника да земље западног Балкана, на реалним основама, буду чланице Уније", изјавила је Цвијановићева новинарима.

Цвијановићева је навела да је Мишел рекао да би волио да види напредак БиХ на европском путу, који би онда могао да буде осликан у извјештају о напретку БиХ крајем године.

Она је рекла да је атмосфера била позитивна, али да је било неопходно указати на одређене и компликованости у оквиру БиХ, за које Мишел има разумијевања.

Одговарајући на питање новинара да ли је на састанку било ријечи о санкцијама Руској Федерацији, Цвијановићева је рекла да то није била тема.

"Они су указали на то да очекују усклађивање са спољнополитичким циљевима, приоритетима и ставовима ЕУ, али нисмо инсистирали данас на тим стварима. Ми размишљамо како деблокирати процес који је, очито, блокиран много година. Састанак је био прилика да се укаже како можемо поједноставити одређене ствари", рекла је Цвијановићева.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ је оцијенила да је поента ових састанака да се види шта се може урадити заједно да би био забиљежен помак, напомињући да је у томе на располагању.

"А, трошење времена на неке ствари и имагинације... мислим да је то беспотребно. А, ни ЕУ нема времена за трошење. Нема га нико данас", закључила је Цвијановићева.

Цвијановићева, заједно са друга два члана Предсједништва Денисом Бећировићем и Жељком Комшићем, састаће се и са високим представником ЕУ за спољне послове и безбједносну политику Жозепом Борељом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана