Цвијановић: Препорука за кандидатски статус касни, услови нису фер

Срна
Цвијановић: Препорука за кандидатски статус касни, услови нису фер

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић сматра да је препорука за кандидатски статус БиХ дошла са најмање пет година закашњења, те да су услови који су постављени нефер према БиХ и њеној уставној структури.

Цвијановићева је рекла и да тешко види могућност да се они испуне, јер се задире у ентитет под плаштом потреба европских интеграција.

-Политички сам стајала на линији тога да БиХ мора бити чланица ЕУ. И сада нисам далеко од тога да нама треба чланство у ЕУ из различитих разлога, али са друге стране ја сам реалиста и препознајем да ова ЕУ нема ни 10 одсто оног магнетизма када су те земље улазиле у ЕУ 2004. или 2007. године -истакла је Цвијановићева за Уна ТВ.

Она је напоменула да је у политичком смислу много година била велики заљубљеник приче о европским интеграцијама и на одређен начин чак учествовала када су вођени приступни преговори за земље централне и источне Европе, Балтичког простора и Словеније да уђу у ЕУ.

Цвијановићева је напоменула и да све оно што се данас дешава на глобалном и европском плану посљедично сигурно сваког дана умањује тај магнетизам.

Када је ријеч о могућности да у Бриселу у децембру присуствује састанку у вези са кандидатским статусом БиХ у ЕУ, Цвијановићева је рекла да вјерује да ће до тада бити све у реду у вези са конституисањем Предсједништва БиХ.

Говорећи о могућности присуства Самиту земаља западног Балкана у новембру у Берлину, она је рекла да није сигурна да ће до тада бити конституисано Предсједништво БиХ, али ако буде, то ће бити прва спољнополитичка активност.

Цвијановићева, која је и потпредсједник СНСД-а, рекла је и да је ова странка заинтересована за Министарство спољних послова у новом сазиву Савјета министара.

-Прича о Савјету министара ће тек доћи на ред. Оно што је дефинитивно познаница је да неко из хрватског народа треба да буде предсједавајући Савјета министара с обзиром на систем ротације - рекла је Цвијановићева.

Коментаришући настојања политичког Сарајева да формира власт без СНСД, она је навела да та жеља увијек постоји јер знају да СНСД води јаку националну политику, која је на линији одбране Републике Српске.

-СНСД је тај који је промотер Републике Српске, али тиме не жели да умањи било какву шансу другом ентитету или ономе што је прописано за заједнички ниво - рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је СНСД је у сваком случају незаобилазан фактор када је ријеч о политичким процесима на нивоу БиХ, те да постоје одређени разговори и договори са ХДЗ-ом, са којим СНСД традиционално има добру сарадњу.

Цвијановићева је рекла да је политика данас више него икада прљава, али да треба прије свега водити рачуна о грађанима.

Она је поновила и да су недавно одржани општи избори у БиХ потврда исправности политике коју води СНСД.

-Резултати избора су истестирали наше политике и показали нашу снагу, те и након толико година власти имамо тако добре резултате - рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да политика СНСД-а није да грађане затрпавају лажима и обећањима које не могу испунити, него да им се представе резултати рад, али и планови за наредни период.

Приоритет договор, користићу вето ако будем прегласана

Жељка Цвијановић, која је и кандидат СНСД-а и побједник у трци за српског члана Предсједништва БиХ, изјавила је да је спремна за договор у Предсједништву БиХ који мора бити базиран у уставним рјешењима.-Рјешења која су предвиђена Уставом имају моју подршку. Знам да у Предсједништво БиХ одлазим у име Републике Српске, ко ми је дао повјерење и шта ми је обавеза - рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да, као будући члан Предсједништва БиХ, не жели да поставља ствари на начин шта добија зато што ће јој колеге бити Денис Бећиревић и Жељко Комшић.

-С друге стране, ако моје будуће колеге желе политичку борбу, немам проблема са тим. Приоритет ми је договор у складу са Уставом, а уколико будем прегласана сигурно је да ћу користити вето - категорична је Цвијановићева, која је и потпредсједник СНСД-а.

Она је навела да се одлично сналази у областима спољне политике, али и да познаје Устав и прописане процедуре.

Према њеним ријечима, биће комплексно када је ријеч о новом саставу Предсједништва БиХ, те да ствари зависе од тога на који начин ће се приступити послу.

-Дубоко сам свјесна наших разлика у политичком виђењу БиХ и које ће се сигурно одразити. У том смислу дефинитивно имамо двојац (Бећировић и Комшић) који мисли на један, и мене која мислим на други начин - рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да су концептуално и политички нови чланови Предсједништва БиХ врло различити, превасходно о питању Устава и уставности, функционисању БиХ и питању страног фактора. Цвијановићева каже да заговара уставност и прицип децентрализације, док Бећировић и Комшић раде на томе да БиХ буде централизована.

-Залажем се за децентрализовану БиХ и Дејтоном предвиђену структуру што даје довољно простора свим народима у БиХ да живе комотно и да имају, колико толико функционалну, структуру која може да испрати потребе грађана оба ентитета и заједничког нивоа власти, који треба да допринесе, а не да буде кочница ентитета - навела је Цвијановићева.

Он је додала да има принцип према страном фактору да они могу бити подршка и да буду од користи грађанима и Српске и Федерације БиХ, али не да доносе законе и да не интервенишу на начин да санкционишу без било каквог нормалног образложења.

Нови чланови Предсједништа БиХ, каже она, су веома различити што се мора манифестовати.

-Залагањем за децентрилизовану земљу Српска не одузима било шта од БиХ. Паметан би могао да претпостави да дајемо својом стабилношћу, организованошћу и радом допринос БиХ - рекла је Цвијановићева.

Додик је побједник, остало је дио исконструисане приче ПДП-а

Жељка Цвијановић изјавила је да је Милорад Додик побједник на протеклим изборима за предсједника Републике Српске, а све у вези са поновним бројањем гласова је дио манипулације и исконструисане приче која је потекла од ПДП-а.

Цвијановићева је навела да опозиција годинама говори како је покрадена на изборима, али да је очигледно да их народ није бирао јер су опозициона страна.

Када је ријеч о поновном бројању гласова за предсједника и потпредсједнике Републике Српске, Цвијановићева је истакла да је страшно што се из нечега што је било уређено ушло у тотални хаос због тога што се опозицији не допадају изборни резултати.

Према њеним ријечима, важно је да се све то заврши, јер је то у суштини неко измишљено, поновљено, термински неодговарајуће контролно бројање гласова уз врло сумњиво квалификоване одређене ствари.

Она сматра да је на том плану намјера била да се направи циркус, иако је поновно пребројавање требало урадити у складу са прописима, и то на бирачким мјестима за која постоје пријаве да је било одређених нерегуларности.

-Они (ЦИК) немају појединачне пријаве и то су неке минималне ствари којих увијек има, али које не мијењају исход. Они су чекали да направе галаму како у цијелој Српској треба поновити изборе, и то више не крију -  рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је оцијенила да нема потребе за понављањима избора, јер није било девијација у овом процесу.

Цвијановићева сматра да не треба бацати мрљу на хиљаде људи који су били укључени у изборни процес.

Она је подсјетила да се изборни процес мора заснивати на прописима, а нипошто подређивати политичким жељама, додајући да нико, па ни Кристијан Шмит којег Српска не признаје за високог представника, на плану изборног законодавства нема право да ишта мијења, иако је то учинио у изборној ноћи.

Тврди да је ЦИК прибавио надлежност спровођења избора на свим нивоима власти у БиХ, што раније није био случај.

Цвијановићева је навела да се мора се увести ред у изборно законодавство када је ријеч о надлежностима изборних комисија и поштовању Устава, а све да се овако негативне ствари не понављају.

Она је поновила да су чланови ЦИК-а из ПДП-а, СДС-а и СДА незаконито изабрани, те да је тиме направљена манипулативна већина.

Цвијановићева сматра да Република Српска треба остати стабилна и да на власти треба да буду они које грађани одаберу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана