Цвијановић: Посланици да одбране Дејтонску позицију Српске

Срна
Цвијановић: Посланици да одбране Дејтонску позицију Српске

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић нагласила је да Република Српска и њени представници ниНА/су узурпатори Дејтонског споразума и позвала народне посланике да, ради одбране интереса и дејтонске позиције Српске, спријече ступање на снагу посљедњег закључка Предсједништва на који је ставила вето јер је веома штетан по виталне интересе Српске.

"Закључак Предсједништва БиХ поводом ескалације напада органа ентитета Република Српска на темељне одредбе Дејтонског мировног споразума и угрожавања уставноправног поретка државе БиХ, усвојен без консензуса на 8. редовној сједници Предсједништва БиХ - деструктиван је и веома штетан по виталне интересе Српске. Позивам посланике да моју изјаву о томе потврде двотрећинском већином, чиме оспорени закључак Предсједништва БиХ неће ступити на снагу", истакла је Цвијановићева.

У материјалима достављеним Народној скупштини за одржавање посебне сједнице заказане за петак, 20. октобра, Цвијановићева је појаснила да Српска и њени политички представници и институције, укључујући парламент, апсолутно нису узурпатори Дејтонског споразума и Устава БиХ, како је наведено у закључку за који су гласали остали чланови Предсједништва БиХ - Жељко Комшић и Денис Бећировић.

"Српска је гарант опстанка и слободе српског народа на овим просторима. Формирана је у миру, одбрањена у рату, те међународно верификована кроз Дејтонски споразум, због чега је наша дужност као изабраних политичких представника да заштитимо њен уставноправни положај, институције и надлежности", навела је Цвијановићева поводом 10. посебне сједнице на чијем дневном реду је приједлог одлуке о потврђивању њене изјаве по којој је наведени закључак Предсједништва веома штетан по виталне интересе Српске.

Она је рекла да се институције, лидери и грађани Републике Српске мирним и политичким средствима боре за очување консоцијативног система уређења и управљања у БиХ, и Уставом загарантованих компетенција.

Цвијановићева је истакла да Република Српска одржавајући своје основне интересе исказује одговарајућу спремност на изналажење рјешења за отворена политичка питања у БиХ.

Она је нагласила да је Република Српска отворена за дијалог и компромис, не дозвољавајући да неко узурпира Дејтоном и Уставом БиХ додијељене надлежности Српске.

Цвијановићева је нагласила да и посљедњи прописи усвојени у Народној скупштини о непримјењивању одлука високог представника или указивању на антидејтонско дјеловање Уставног суда БиХ никако не служе у сврху нарушавања дејтонске уставне структуре у БиХ, већ представљају реакцију на антидејтонско и противуставно дјеловање одређених органа, институција и актера чија би примарна улога требала да буде заштита Дејтона и Устава БиХ.

Она је напоменула да Република Српска и даље инсистира на одласку страних судија из Уставног суда БиХ, те предлаже да се његов састав и дјеловање дефинишу у заједничким институцијама на нови начин, као у другим демократским земљама.

"Нажалост, дијелу политичких актера у БиХ и међународних субјеката ова неопходна транзиција не одговара из простог разлога што постојећи састав и начин рада Уставног суда БиХ представљају битан инструмент у политичкој борби слабљења ентитета и креирања унитарне БиХ", нагласила је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да Република Српска инсистира и на томе да високи представник за БиХ мора бити потврђен и одговарајућом резолуцијом Савјета безбједности УН, што није случај са нелегалним Кристијаном Шмитом, који узурпира ту функцију и незаконито намеће, мијења и допуњава различите правне акте у БиХ, стављајући се у улогу законодавца и мијешајући у унутрашња питања БиХ.

Десета посебна сједница на чијем предложеном дневном реду је приједлог одлуке о потврђивању изјаве члана Предсједништва БиХ из Републике Српске по којој је закључак Предсједништва БиХ поводу ескалације напада органа ентитета Република Српска на темељне одредбе Дејтонског мировног споразума и угрожавања уставноправног поретка државе БиХ, усвојен без консензуса на 8. редовној сједници Предсједништва БиХ, веома штетан по виталне интересе Републике Српске, биће одржана у петак, 20. октобра у Бањалуци, у 11.00 часова.

Бошњачки и хрватски члан Предсједништва Денис Бећировић и Жељко Комшић недавно су усвојили закључак у којем се наводи да је неопходно да се, "с циљем досљедне имплементације начела правне сигурности и владавине права, смјеста прекине са ултиматумима, сепаратистичким политикама и нападима на `државу БиХ` и њене институције".

Народна скупштина, према Уставу БиХ, разматра изјаву српског члана Предсједништва БиХ и уколико је 10 дана од дана просљеђивања потврди двотрећинском већином од најмање 56 гласова посланика - оспорена одлука Предсједништва БиХ не ступа на снагу. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана