Цвијановић: Политичка одлука ЕУ о кандидатском статусу БиХ

Срна
Foto: Агенције

САРАЈЕВО - Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је Срни да давање кандидатског статуса БиХ за чланство у ЕУ представља чисто политичку одлуку ЕУ мотивисану дешавањима на геополитичком плану.

Цвијановићева је нагласила да не зависи од БиХ, него уопште од капацитета ЕУ, даље заједничко кретање на европском путу.

"Морам изразити задовољство што је БиХ коначно добила кандидатски статус. У статусном смислу то значи већу повезаност БиХ и ЕУ. Могуће је и то да ће постојати већи доток средстава подршке из фондова ЕУ, али у суштини ништа се неће десити преко ноћи", истакла је Цвијановићева.

Она је навела да ЕУ очекује одређено кретање напријед према једном уходаном реслиједу прописаних ствари.

"Оно што ми знамо, осим услова који се постављају као обавеза за одређене државе да би постале кандидати и послије тога добиле датум за преговоре, а коначно и преговарале о чланству, јесу различити сетови одређених захтјева", истакла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је имала прилику недавно на самиту ЕУ-Блакан у Тирани и на осталим мјестима да слуша како ЕУ посматра овај регион као мјесто гдје треба да се развије додатно партнерство и гдје треба да се конкретним потезима изађе из нејасне формулације о перспективи европског чланства, тако да су процијенили да за БиХ први конкретан потез јесте да добије кандидатски статус.

Цвијановићева је, међутим, указала да, ако ће тај кандидатски статус држати БиХ у неком чудном стању 15 или 16 година, као што је то био случај са Сјеверном Македонијом, онда то неће ништа значити.

"Ако то значи да иза тога имамо одређени ходограм, који подразумијева да се у некој скорој будућности добије датум за преговоре, да се дефинишу одређене формације које ће вршити преговоре, у складу са уставним надлежностима и кроз наш систем координисаних активности, и ако то значи да ћемо бити у стању да формулишемо своје јединствене позиције у преговарачком процесу, онда то значи кретање за нас", истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да очекује да се тако нешто деси, али да то не зависи од БиХ, него уопште од капацитета ЕУ да се сви заједно крећу даље.

Лидери ЕУ јуче су БиХ одобрили статус кандидат за придруживање европском блоку.

Овим се БиХ придружила осталим земљама кандидатима - Албанији, Молдавији, Сјеверној Македонији, Црној Гори, Србији, Турској и Украјини у процесу придруживања, који може да траје годинама и обухвата комплексне преговоре о усклађивању локалних закона са законодавством ЕУ.


 

Наредних дана сједница о именовању Борјане Кришто
 

Цвијановићева је изјавила и да ће наредних дана бити заказана посебна сједница Предсједништва на којој ће бити предложена Борјана Кришто за предсједавајућу Савјета министара.

Истакла је да су провјере, које се врше у складу са законом, завршене и сада се упућују у Предсједништво, те ће у наредним даним бити заказана посебна сједница.

Она је рекла да не може да прејудицира, али да према ономе што показује споразум који су јуче потписале политичке партије, очекује да ће постојати сагласност најмање два од три члана у оквиру Предсједништва БиХ. 

О буџету одмах након формирања Савјета министара

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да постоји опредјељење да питање буџета заједничких институција буде рјешавано чим буде формиран Савјет министара.
"Једно од опредјељења је да, чим се формира Савјет министара, да се одмах рјешава и питање буџета, да то буду повезане активности", рекла је Цвијановићева.

Он је навела да вјерује да ће се то десити много раније него што се то дешавало у претходном периоду, односно веома брзо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана