Цвијановић: Подршка активностима бораца ВРС, али не и политичарима

Срна
Foto: Архива

СТАНАРИ- Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да подржава активности свих организација проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске које се боре за побољшање материјалног статуса борачких категорија, али да не подржава политичаре који су учествовали у протестима.

"Институције Републике Српске морају показати дужну пажњу према свим борцима Војске Републике Српске /ВРС/ без обзира у којој организацији они дјелују", рекла је Цвијановићева новинарима у Станарима.

Цвијановићева је истакла да разумије да су "Ветерани Републике Српске" данас имали протесте у Бањалуци и да је то био саставни дио плана њиховог рада, те скретања пажње на проблеме како би они били ријешени.

Она је рекла да не подржава политичаре који су учествовали у протестима, јер тиме не чине добро борачкој популацији и то урушава кредибилитет бораца да се сами боре за своја права.

"Шта ће градоначелник Бањалуке /Драшко Станивуковић/ на протестима. Он треба да буде на свом радном мјесту и да рјешава послове, те да отвори буџет и да каже да је Република дала то и то, и идем ја са својим тимом да видим шта ја могу да урадим да би се побољшао статус бораца. Од градоначелниковог ходања тамо нико нема користи", поручила је Цвијановићева.

Коментаришући данашњи састанак са представницима Удружења "Ветерани Републике Српске" у Бањалуци, Цвијановићева је рекла да је то био конструктиван састанак којем је присуствовао и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и ресорни министар Душко Милуновић.

"Састанак је био прилика да видимо шта је то анализирано и реализовано од претходно усвојених закључака Народне скупштине Републике Српске у марту и да видимо гдје се статусно налазимо, када је у питању рјешавање неких ствари које су у току", истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да су на састанку неке ствари појашњене, а за неке ствари ће наставити разговор у наредном периоду.

"Апсолутно подржавам шта борци и њихове организације траже, а то је потпуна транспарентност када су питању корисници помоћи која долази из буџета Републике Српске", истакла је Цвијановићева.

Она је навела да су појаснили да постоје одређени проблеми у погледу објављивања регистра бораца и то не зато што то неко не жели, већ зато што их је у претходном периоду зауставила Агенција за заштиту личних података која је рекла да се то не може објављивати како су тражила борачка удружења.

"Подржавамо да се направи ревизија коју борци траже и да се виде законом стечена права и у случају да постоје одређени пропусти, морају се санкционисати и отклањати", истакла је Цвијановићева.

Она је напоменула да је опредјељење Владе Републике Српске да се јача материјални положај борачке популације, истичући да је то и показано, јер је ове године за 14 одсто повећана основица за обрачун ратних и цивилних инвалиднина.

"Радује ме чињеница да је Влада наставила са активностима повезивања радног стажа, односно уплате доприноса за пензијско-инвалидско осигурање како би демобилисано борци ВРС који имају преко 60 година могли да остваре права која им припадају по том основу", закључила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана