Цвијановић писала УН: Усвајање резолуције о Сребреници угрозило би помирење у БиХ

Срна
Цвијановић писала УН: Усвајање резолуције о Сребреници угрозило би помирење у БиХ

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић упутила је писмо свим шефовима мисија држава чланица УН, као и генералном секретару УН Антонију Гутересу и предсједнику Генералне скупштине Денису Френсису у коме је скренула пажњу на изузетно значајно питање, а које се односи на недавне поступке амбасадора БиХ при УН Златка Лагумџије који се односе на “резолуцију о Сребреници”.

Цвијановић је у писму нагласила да је скренута пажња да је амбасадор Лагумџија једнострано иницирао кораке за подношење резолуције о Сребреници на усвајање Генералној скупштини УН и додала да иако се уважава значај рјешавања тако важних питања, императив је нагласити да је овај поступак учињен без одговарајућег овлашћења и уз очигледно кршење уставног оквира БиХ.

Писмо српског члана Предсједништва упућено Гутересу и Френсису СРНА преноси у цијелости:

Као што Вам је можда познато, утврђивање и спровођење спољне политике Устав БиХ изричито повјерава трочланом Предсједништву БиХ. Предсједништво БиХ је највиши орган надлежан за утврђивање спољнополитичких циљева и одлука земље.

Нажалост, амбасадор наставља да се залаже за ову резолуцију без дозволе или овлашћења Предсједништва БиХ, који су овом случају обавезни.

Такво једнострано ђеловање не само да подрива уставни оквир БиХ, него и изазива забринутост у погледу легитимитета и репрезентативности дотичне резолуције. Неопходно је придржавати се принципа суверенитета, законитости и правилног управљања у свим међународним пословима, посебно у цијењеном дому Уједињених нација.

Штавише, морам нагласити да ће ова резолуција, ако буде усвојена, довести до подривања дуготрајног поратног процеса зацјељивања БиХ. НЈено усвајање изазвало би унутрашње сукобе у БиХ и озбиљно угрозило међунационално помирење, које је од пресудног значаја за будућност БиХ. Постоји ризик да би се поново распламсала тензије и зауставио напредак постигнут ка миру и стабилности у региону.

Подршком било које чланице УН овој резолуцији недисциплиновани амбасадор БиХ био би награђен за кршење закона своје матичне земље и лажно представљање ставова БиХ, а сама резолуција би допринијела рушењу њеног уставног поретка. Поставила би опасан преседан који би довео до подривања владавине права и начела дипломатског интегритета.

Стога Вас позивам да предузмете одговарајуће мјере ради рјешавања овог питања и постарате се да све резолуције или иницијативе изнесене на Генералној скупштини УН које се односе на БиХ буду упућене у складу са њеним уставним процедурама и уз изричиту сагласност надлежних органа.

Са надом да ћете овом питању посветити адекватну пажњу, користим прилику да вам, Ваша екселенцијо, упутим изразе највећег поштовања и уважавања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана