Цвијановић: Односи БиХ и Бугарске добри и пријатељски, али...

Срна
Цвијановић: Односи БиХ и Бугарске добри и пријатељски, али...

САРАЈЕВО - Српски члан Предсједнштва БиХ Жељка Цвијановић оцијенила је данас да су односи БиХ и Бугарске добри и пријатељски, али да је потребно садању на економском плану подићи на још већи ниво.

Цвијановићева је након састанка чланова Предсједништва БиХ са предсједником Бугарске Руменом Радевом рекла да је радује да је данас разговарано о јачању културних и веза у образовању.

"Једна ствар коју смо поменули данас као потенцијално мјесто гдје се може много тога урадити, јесте повезивање наших универзитета", рекла је Цвијанвићева на конференцији за новинаре у Сарајеву.

Сматрам, истиче она, да би то требало да буде један важан, практичан корак који ће допринијети односима двије земље, бољим упознавањима и бољим заједничким резултатима.

Према њеним ријечима, данашњи састанак био је прилика да она лично објасни одређене ствари у вези са унутрашњим односима у БиХ и њеном путу ка ЕУ.

"Сматрам да пријатељи увијек могу да помогу да се боље разумијемо, ако се с неким случајно и не разумијемо. Ја у томе видим улогу предсједника Радева и сматрам да он разумије ствари овдје. Виђали смо се на различитим форумима, али нисмо имали прилику да на овај начин разговарамо. Ово је свакако пријатељска посјета", рекла је Цвијановићева.

Она је потврдила да у БиХ постоји сагласност у вези са европским путем који, како каже, предуго траје и то би требало да буде много брже и флексибилније, а у томе могу помоћи пријатељи.

Цвијановићева је рекла да је њена обавеза да укажем да у БиХ има унутаршњег неразумијевања, односно да нема истих ставове када су у питању одређене ствари.

"Коначно и кад је у питању НАТО, пошто је безбједносна димензија веома важна. Имамо одличну сарадњу са НАТО, али немамо исте ставове кад је у питању чланство у Алијанси, оно које од се од нас сада и не тражи. Имамо добру комуникацију, програм реформи који испуњавамо и мислим да се ту јако добро крећемо", рекла је Цвијановићева.

Она је поновила да сарадња са НАТО није упитна, већ само чланство БиХ.

Према њеним ријечима, односи унутар БиХ треба да буду задатак домаћих власти на свим нивоима, без уплитања страног фактора.

"У нередном периоду требамо се фокусирати на краткорочне циљеве везане за кретање БиХ ка ЕУ, а ту нам више могу помоћи Бугарска и многе и дуге земље. захвална сам што је предсједник Радев рекао да би могао са нама да подијели неке грешке које је Бугарска чинили на европском путу како их ми не би понављали", навела је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, то би могло да буде драгоцјено искуство.

Она је изразила задовољство данашњим сусретом са предсједником Бугарске, као и наду да ће овакви пријатељски разговори бити настављени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана