Цвијановић: Одлука НСРС пружена рука да се дође до добрих правних рјешења

ГС
Цвијановић: Одлука НСРС пружена рука да се дође до добрих правних рјешења

БАЊАЛУКА - Очигледно нема тајних планова и све је јавно и огољено, чим Амбасада САД каже да Уставни суд БиХ може да ради без Срба, рекла је предсједавајућа и српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

- Задатак Нaродне скупштине Републике Српске (НСРС) је био да покаже да смо свјесни тих планова - рекла је Цвијановићва, коменаришући саопштење америчке Амбасаде.

Поручила је да одлука НСРС није напад на Устав, БиХ или Дејтонски споразум.

- Парламент Српске је пружио руку да се дође до добрих рјешења. Желимо да Уставни суд БиХ и све инститције раде свој посао, а не да говоре како могу прегласавати или да могу радити без припадника једног од констиутивних народа - нагласила је Цвијановићева.

Навела је је да одлука НСРС да усвоји Закон о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ у Српској представља начин да се уведе ред.

Коментаришући негласање ПДП-а и Листе за правду и ред, на сједници парламента Српске, рекла је да сви политичари носе индивидуалну и колективну политичку одговорност у оквиру политичких организација у којима дјелују, те да је свако изложен суду јавности због свог понашања и дјеловања.

Цвијановићева је, коментаришући негласање посланика ПДП-а и Листе за правду и ред на јучерашњој посебној сједници парламента Српске о непримјењивању одлука Уставног суда БиХ, рекла да увијек заговара да се постигне јединство око одређених кључних ствари.

-Ми немамо, и не треба да имамо никакво јединство око дневно-политичких ствари. То су ствари гдје се преламају наши политички програми, ствари гдје неко мисли да би нешто боље урадио, нуди то грађанима, грађани му вјерују или не вјерују. То су ствари које су евидентне и тако то треба да буде у политици - изјавила је Цвијановићева новинарима у Петрову.

Она је нагласила да, када је ријеч о одређеним кључним стварима, гдје је потребно показати снагу институције, онда грађани Српске одлично препознају оне који су ту снагу умањили тиме што нису дио тог заједничког подухвата.

-Није ничега рушилачког било у томе што је радила скупштина (Народна скупштина Српске). Ничега није било усмјереног против БиХ. Све су то лажи ових који пласирају и дижу температуру по Сарајеву, који нам причају из амбасада, оних који нам пријете којекаквим оружјем и слично. Ја сам јуче рекла да нема никаквог оружја, шта ће нам оружје, али имамо политичку одговорност за своје политичке одлуке. Према томе, ја очекујем да ће то грађани, као што су и до сада радили, санкционисати на свој начин - рекла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана