Цвијановић о детаљима састанка са Столтенбергом

Срна
Цвијановић о детаљима састанка са Столтенбергом

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је синоћњи сусрет чланова Предсједништва са генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом био прилика да се изнесу ставови и да су од њега добили поруке да све што се дешава у БиХ треба да се ријеши на домаћем нивоу.

Цвијановићева је послије радне вечере са Столтенбергом рекла да тема сусрета није била чланство БиХ у НАТО савезу и да је генерални секретар рекао да је то ствар опредјељења сваке државе, да НАТО никада не врши притисак.

Према њеним ријечима, склоњене су у страну све те спекулације око чега су се овдје копља ломила неколико година.

-Мислим да они дубоко разумију ситуацију у БиХ када је у питању то неслагање. Рекла сам да смо опредијељени да развијамо сарадњу са НАТО-ом онако како смо се договорили, да нема сагласности када је у питању чланство - рекла је Цвијановићева новинарима у Источном Сарајеву.

Она је додала да је опет било неслагање са колегама, посебно са Денисом Бећировићем који је изнио своје ставове.

-За мене је ово био састанак на коме сам могла да видим да у суштини ту и нема никаквих притисака. То је комуникација за коју мислим да је примјерена - рекла је Цвијановићева.

Она је додала да су поруке генералног секретара биле такве да он сматра да све што се дешава у БиХ мора да буде домаћи производ за рјешавање, да се на домаћем нивоу морају утврђивати одређене ствари, дефинисати кретања, да се не очекује да ће то неко ријешити чаробним штапићем са стране.

Столтенберга је интересовало како БиХ стоји када је у питању кретање ка ЕУ, те је и то била прилика да му се објасни због чега је дошло до одређених застоја, али и након извршених неколико обавеза да се то може деблокирати.

-Задовољна сам састанком, мислим да је био квалитетан - оцијенила је Цвијановићева.

Додала је да је генерални секретар рекао и да нема безбједносне кризе у БиХ како то неки покушавају да представе.

-Рекла сам да се веома често манишулише настојећи да се пошаљу слике по свијету како је Република Српска крива за одређене ствари - истакла је Цвијановићева.

Истакла је да је битно да постоји свијест о томе да у БиХ не постоји капацитет за неки унутрашњи сукоб.

-Ми смо врло јасно добили такав одговор, али и сама сам то бранила. Постојало је интересовање како се кретале ствари у вези са продужетком мисије АЛТЕА и слично -рекла је она.

Цвијановићева је напоменула да је пренијела да све што се дешава у БиХ дешава се у политичкој арени, да су то политички процеси, да у Републици Српској бране Устав, уставност, да желе да буду привржени Дејтонском споразуму.

-Рекла сам да апсолутно не прихватам да било који појединац може да се поставља изнад демократски изабраних институција, да он субституише нешто што треба да раде парламенти, то је била оцјена -истакла је Цвијановићева

Она је додала да они кажу како препознају високог представника као дејтонску категорију, што, напоменула је, препознаје и она, али онако како је то Дејтон рекао, а не да неко ради нешто што му мировним споразумом није дато за право.

-Ту је то мало неслагање, али мислим да они не располажу информацијама - оцијенила је Цвијановићева.

Генерали секретар НАТО-а Јенс Столтенберг стигао је синоћ у БиХ и након доласка састао се на радној вечери са члановима Предсједништва БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана