Цвијановић о Берлинског процесу: Нема значајнијих помака

РТРС
Цвијановић о Берлинског процесу: Нема значајнијих помака

БАЊАЛУКА- Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да у оквиру Берлинског процеса није забиљежен значанији помак након добијања кандидатског статуса и почетка преговора БиХ за чланство у ЕУ.

 Чињеница јесте да имамо Берлински процес који се више од 20 година "вуче" када је ријеч о западном Балкану, те да није забиљежен помак осим добијања кандидатског статуса и почетка преговора. У овом смислу ствари зависе и од ЕУ, односно колико ће успјети да покаже опредјељеност, спремност и жељу да земље западног Балкана буду интегрисане у Унију - рекла је Цвијановићева.

Истакла је да ће доста тога зависити од политичких опредјељења и догађаја, као и економских дешавања у оквиру ЕУ.

- Не треба да се лажемо и да кажемо да све зависи од нас. У оквиру Берлинског процеса постоје ствари које смо већ имали, а то значи обнављање одређених споразума, протокола и слично - рекла је Цвијановићева.

Оне је навела да у региону нема довољно политичког разумијевања, иако постоје економске везе и инфраструктурна повезаност, али све то није довољно да би смо се рекло да је успостављен баланс.

Цвијановићева је навела да се на европском путу очекују наредни кораци, након добијања кандидатског статуса.

- Генерално, дато је зелено свјетло за почетак преговора, али нисам велики оптимиста да ће се све дешавати неком великом брзином - рекла је Цвијановићева.

Као највећу препреку навела је унутрашње проблеме у БиХ и чињеницу да постоји структура у оквиру институционалне шеме која се бори против Устава БиХ.

- Из Републике Српске инсистирамо да је све могуће уколико се поштује Устав и када су сви укључени у процесе. То ће бити наш став и даље и ту нема никаквих узурпација, а разумијемо и чињеницу да ствари морају бити координисане - рекла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана