Цвијановић: Националне идентификационе картице - пројекат од националног значаја

Срна
Цвијановић: Националне идентификационе картице - пројекат од националног значаја

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да је креирање националних идентификационих картица пројекат од националног значаја.

Цвијановићева је рекла да Република Српска идентификационом картицом Срба жели да идентификује све њене људе који живе у иностранству, који желе да улажу у Српску и да користе све погодности које имају њени грађани.

"Ово је надоградња једног пројекта који је почео прије неколико година, а подразумијевао је мапирање дијаспоре", изјавила је Цвијановићева новинарима у Источном Сарајеву,

Она је појаснила да је то значило идентификовати наше људе, гдје су они данас заступљени, како стоје у оквиру политичког и економског живота тамо гдје живе, на који начин су ситуирани, као и њихове податке везане и за цркву или укљученост у одређене организације и удружења.

Цвијановићева је истакла да ће ово бити пројекат од националног значаја.

"Предрадње су настављене и ми већ данас имамо добру базу података, али желимо да се наши људи интензивније активирају, те да коначно располажу свим оним правима који имају грађани Републике Српске и да их третирамо као људе који живе овдје", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да ти људи, у коначници, и јесу дио корпуса Републике Српске, али на овај начин се настоји то и потврдити. 

Брђанин доказ неправде Хага према Србима
Цвијановићeва се осврнула на случај бившег шефа Кризног штаба Српске Аутономне Области /САО/ Крајина Радослава Брђанина, и нагласила да сматра да је неправда главно обиљежје судовања у БиХ, али и међународних правосудних институција.

"Очито је ријеч о једној унапријед припремљеној политичкој слици која је послије попуњавана одређеним правосудним или судским одлукама и пресудама", рекла је Цвијановићева новинарима коментаришући чињеницу да је Брђанин због изузетно лошег здравственог стања пребачен у болницу на лијечење по доласку у Бањалуку из Хага.

Цвијановићева је констатовала да су ту и нехумани услови и односи према пресуђеним Србима, као и неједнак третман свих оних који су требали да се нађу пред правосудним институцијама.

"Нажалост, ово није једини случај гдје је неко ко је тешко оболио, а /тек/ у лошем стању му се дозвољава да изађе на слободу, иако су неки услови стечени и прије тога", нагласила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана