Цвијановић: Мир у БиХ није угрожен, реториком о рату се настоји привући пажња западних земаља

Срна
Foto: Срна

САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да је на данашњем састанку упознала министра одбране Норвешке Бјорна Арилда Грама о ставовима Републике Српске у погледу актуелних политичких тема у БиХ.

"Указала сам на важност досљедног поштовања Дејтонског мировног споразума, уставне позиције конститутивних народа, као и надлежности различитих нивоа власти. Такође, истакла сам да је Република Српска посвећена очувању мирног и безбједног амбијента у БиХ, те пуној афирмацији суверенитета без мијешања странаца у рад домаћих институција", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је суверенитет БиХ у пракси непостојећи све док се неизабрани странац поставља изнад демократских институција.

Цвијановићева је саговорнику указала да мир у БиХ није угрожен, да нема пријетњи по безбједност, те оцијенила да се реториком о потенцијалном рату, наводним пријетњама територијалном интегритету и руском утицају настоји привући додатна пажња западних земаља.

"Информисала сам саговорника да у БиХ постоји пуни консензус у погледу европских интеграција, те сарадње, али не и чланства у НАТО и подсјетила да је Народна скупштина Републике Српске 2017. године донијела резолуцију којом је потврђено опредјељење ка очувању војне неутралности", рекла је Цвијановићева.

Она је на састанку изразила опредијељеност ка даљем јачању сарадње двије стране, као и захвалност за досадашњу подршку Норвешке реформским процесима и институцијама на свим нивоима власти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана