Цвијановић-Милановић: Дејтонски споразум довољна заштита за све конститутивне народе и грађане у БиХ

Г.С.
Цвијановић-Милановић: Дејтонски споразум довољна заштита за све конститутивне народе и грађане у БиХ

ЗАГРЕБ - Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је данас у Загребу да је важна опредијељеност за поштовање Дејтонског мировног споразума који пружа довољно заштите за све конститутивне народе и грађане у БиХ, те да цијени уважавање које долази од политичких представника Хрватске.

Навела је да је састанак са Милановићем био веома конструктиван, а све у циљу остварења заједничких циљева, а то су стабилност и мир у региону.

- Разговори су били у функцији бољег разумијевања, те су усмјерени на реализацију спољне трговинске размјене и пројекте који ће бити у функцији побољшања живота наших грађана - навела је Цвијановићева.

Цвијановићева је изразила захвалност на приступу Милановића, као и његовој опредијељености за Дејтонски мировни споразум, који, како је истакла, пружа довољно заштите права Срба, Хрвата и Бошњака, али и других који живе у БиХ.

- У БиХ се сви морамо осјећати добро и комотно, а да би тако било морамо уживати права која имамо по Уставу и свакако приступ Хрватске на очувању Дејтонског споразума, али и развоја добросусједнких односа. То је једна од ствари на које ја указујем у нашем дијалогу - навела је она.

Она је навела да истакла је да су опредијељени за дијалог, као и да је састанак био у функцији изградње разумијевања и успостављања још боље сарадње у наредном периоду.

Када је ријеч о помоћи Републике Српске Банији након земљотреса, Цвијановићева је истакла да је задовољна сваки пут када може да се помогне.

- Поносни смо сваки пут кад можемо да интервенишемо, а тако је било и кад је у питању била помоћ Банији и то је био један искорак како бисмо показали да дијелимо заједничке бриге. Треба једни другима да прискочимио у помоћ када год је то потребно - нагласила је она.

Милановић је рекао да је на данашњем састанку разговарано о европском путу БиХ, значају мира и стабилности у региону, као и о положају Хрвата у БиХ.

- За Хрвате у БиХ очекујемо да статус буде достојанствен, једнак статусу Бошњака и Срба. С тим сам спреман да разговара са сваким. Код Цвијановићева видим мало већи квантум добре воље и здравог разума - рекао је Милановић.

Милановић је подсјетио да је БиХ заснована на Дејтонском споразуму.

- Дејтон је темељ БиХ, а у интересу је Хрватске, правде и права да се то не дира, јер онда из тога може изаћи само зло - рекао је он.

Цвијановићева ће се данас састати и са премијером Андрејем Пленковићем, а планирана је и посјета Српској православној општој гимназији "Кантакузина Катарина Бранковић".

Српска поносна јер је помогла становницима Баније

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изразила је задовољство што је Република Српска пружила подршку становницима Баније у Хрватској након разорног земљотреса који је прије двије године погодио ово подручје, истичући да земље у окружењу дијеле исте бриге и проблеме.

Након састанка са предсједником Хрватске Зораном Милановићем, Цвијановићева је рекла да се на институционалном нивоу воде разговори о будућој сарадњи на овом плану.

"Срећна сам што смо могли да помогнемо на одређен начин и желимо да Хрватска као држава исто тако помогне другима ако се нађу у сличној ситуацији", рекла је Цвијановићева на конференцији за новинаре у Загребу.

Цвијановићева, која је у вријеме када се догодио земљотрес била предсједник Републике Српске, истакла је да је поносна сваки пут када Српска може да интервенише и додала да је међусобна помоћ у недаћи нормална комуникација и активност различитих држава.

"Сматрам да је то био искорак да покажемо да, као неко ко живи у окружењу, дијелимо исте бриге и када се деси нека велика катастрофа да треба једни другима да прискочимо у помоћ", рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је Република Српска прискочили у помоћ и Турској након земљотреса.

"Логично је да прискочимо у помоћ и онима који нам живе у окружењу", истакла је Цвијановићева.

Интензивирана сарадња БиХ са земљама региона

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изразила је задовољство због интензивирања сарадње БиХ са земљама окружења.

Цвијановићева је, након састанка са у Загребу са предсједником Хрватске Зораном Милановићем, рекла да су прије ње у радној посјети у Загребу били предсједавајућа Савета министара Борјана Кришто и министар иностраних послова у Савјету министара Елмедин Конаковић.

"Моја политика је таква да требамо градити односе и да свугдје гдје неко може да буде мост сарадње треба да искористимо тог неког да буде мост сарадње. То смо показали на примјеру ових посјета", рекла је Цвијановићева на конференцији за новинаре.

Упитана колики је "камен спотицања" у односима БиХ и Хрватске члан Предсједништва Жељко Комшић, којег Хрвати не признају као свог представника и који није добродошао у Хрватску, Цвијановићева је рекла да не може коментарисати однос било које државе према било којем изабраном званичнику БиХ.

"То је ствар за домаћу политику. Могу само да кажем да поштујем свачији став и опредјељење према било коме", истакла је Цвијановићева.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић борави у радној посјети Хрватској у оквиру које је предвиђен и састанак са Хрватским премијером Андрејом Пленковићем, те посјета Српској православној општој гимназији "Кантакузина Катарина Бранковић".

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана