Цвијановић: Манифестовати оно што је прописано Уставом

Срна
Цвијановић: Манифестовати оно што је прописано Уставом

БАЊАЛУКА - Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да се у раду Предсједништва БиХ, али и у свакодневном политичком дискурсу и понашању мора манифестовати оно што је прописано Уставом.

“Сви треба да разумију каква је БиХ и да је са одређеним разлогом успостављена на постојећи начин. Не желим себи да приписујем права која ми не припадају и разумијем да дјелујем у колективном органу у коме сва три члана имају иста права, као и сви народи у БиХ. То је формула према којој можемо да се успјешно крећемо напријед, ако то сви желимо”, рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да се треба држати онога што је прописано и да се неће понашати неуставно.

“Онога дана када се не придржавате Устава онда се не придржавате основних постулата и показујете да припадате политици која о томе не води рачуна”, рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Република Српска и њени грађани желе нормално кретање БиХ у којој неће бити размирица и гдје се може посветити економским плановима, а да Српска статусно не буде угрожена.

Цвијановићева је нагласила да у Сарајево одлази на одговоран начин, јер разумије ко ју је изабрао и да треба, колико може, да допринесе да ствари функционишу.

“Знам и какви су проблеми на нивоу институција БиХ. Ни у један посао не треба улазити са превеликим очекивањима, али могу рећи да у досадашњем раду у Предсједништву БиХ немам никаквих посебних проблема. Да ли ће се проблеми појавити не зависи од мене, али моја уставна улога је јасно позиционирана”, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да ће дати допринос да ствари буду уобличене у оно што су редовне, нормалне, пријатељске и партнерске праксе.

“Подсјетићу да смо имали ситуацију да су поједини министри у Савјету министара узурпирали надлежности Предсједништва БиХ. Такву ситуацију смо имали у спољној политици и понекад када је ријеч о одбрани. За све ово потребан је консензус и усаглашавање ставова”, истакла је Цвијановићева.

Она је напоменула да се не треба инстистирати на разликама у БиХ, него имати стални дијалог.

“Имам другачији став од својих колега о позицији високих представника и активностима међународног фактора у БиХ. Међутим, о овоме не треба да се убјеђујемо сваки дан”, рекла је Цвијановићева.

Говорећи о посјети Мађарској, Цијановићева је подсјетила да је она била званична и да је у ову земљу позвана као предсједавајућа Предсједништва БиХ.

“Добила сам сагласност да у Мађарској представљам Предсједништво БиХ, а са мном су били и представници кабинета друга два члана Предсједништва Жељка Комшића и Дениса Бећировића”, навела је Цвијановићева за РТРС.

Она каже да, гдје је могуће, треба имати консензус у Предсједништву БиХ.

“Међутим, у пракси није увијек могуће доћи до консензуса, али треба му тежити. Видјећемо како ће све изгледати, имам своје ставове, не излазим из прописаних надлежности и онога што је у Уставу и никоме не узурпирам, нити спречавам било шта. Једнако не дозвољавам да мени неко умањује права и говори против Републике Српске, а поготово да шаље криву слику, на шта се мора реаговати”, навела је Цвијановићева.

Она је рекла да је лично добила позив на молитвени доручак у САД и да нема ништа против да иду и друга два члана Предсједништва БиХ.

“Ова посјета би требало да буде реализована ускоро. Имам изграђен однос према одласцима у иностранство и саговорницима и видјећемо како ће све изгледати”, навела је Цвијановићева.

Она сматра да би најприродније било да су прве заједничке посјете Предсједништва БиХ биле земљама региона.

“То је нормално, али, нажалост, тешко ће то бити реализовано. Нема ствари које су урадиле Србија и Хрватска, а да нису биле нападнуте из Сарајева. Рецимк када је грађен Пељешки мост - био је напад из Сарајева, па прича о Суторини у Црној Гори, затим напад због реализације пројеката са Србијом међу којима је изградња аеродрома у Требињу. Надам се да ћемо сада имати већу озбиљност”, рекла је Цвијановићева.

Она је мишљења да је потребно искористити све благодети регионалне сарадње.

Када је ријеч о Бећировићевом приједлогу да Дамир Арнаут и Златко Лагумџија буду именовани за амбасадоре БиХ, Цвијановићева је рекла да не могу бити подржани они који злурадо причају о Српској, него да БиХ могу представљати људи који су кредибилни, нису острашћени и који желе, знају и могу да разумију да представљају вишенационалну заједницу.

“Још у Предсједништву БиХ нисмо разговарали о амбасадорима и цијеним да ће о томе бити ријечи за неколико седмица. Ово треба да буде ствар договора и промишљања гдје ћемо кога поставити. Нисам наивна, али желим да вјерујем да се ствари могу сложити”, закључила је Цвијановићева.  

Битно што је формиран Савјет Министара

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић оцијенила је вечерас да је битно што је формиран нови сазив Савјета министара, јер је неопходно да сви нивои власти имају комуникацију у реализацији одређених пројеката и важних ствари.
“Битно је да након избора имате брзо формирање свих нивоа власти. Савјет министара је једна од карика за остваривање неких функција”, рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да је власт у Српској успостављена у децембру прошле године, а прије тога усвојени стратешки документи.

“Ово што се дешава у Федерацији БиХ дјелује ми да ће потрајати неко вријеме. Не желим да вјерујем да ће бити као у претходном мандату”, рекла је Цвијановићева за Радио-телевизију Републике Српске.

Она је подсјетила да је ситуација у Републици Српској стабилна, спроводе се активности Владе, а институције су стабилне и функционалне.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана