Цвијановић: Јасеновац најстрашније свједочанство о ужасном страдању

СРНА
Цвијановић: Јасеновац најстрашније свједочанство о ужасном страдању

ДОЊА ГРАДИНА - Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да су Јасеновац и Доња Граднина, као њено највеће стратиште, најстрашније свједочанство о ужасном и монструазном страдању недужне дјеце, жена, мушкараца.

"Не постоји изговор којим би се оправдао заборав на мучко страдање нашег народа и геноцид у Другом свјетском рату, као што не постоји ни светија дужност од памћења", навела је Цвијановићева на "Инстаграму".

Она је истакла да је зато од изузетног значаја што се Дан сјећања на жртве усташког злочина - геноцида НДХ у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина обиљежава заједно са руководством Србије и изузетно великим бројем грађана.

Дан сјећања обиљежили су данас, на централној манифестацији у Спомен-подручју Доња Градина, заједно Српска и Србија.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 ђеце.

Систем логора смрти НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина је била највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац, који је формиран у августу 1941. године, непосредно након проглашења НДХ.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић истакао је да је данас у Доњој Градини, гдје је обиљежен Дан сјећања на 700.000 жртава усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац, одато поштовање жртавама и послата порука мира.

"Окупили смо се да одамо поштовање жртвама, али и пошаљемо поруку мира, да кажемо да је након вијека српског страдања дошло вријеме нашег заједништва које неће дозволити да се овако нешто више икад иком деси", написао је Стевандић на "Твитеру".

Миличевић: Никада не заборавити Јасеновачке жртве

Онај ко не памти, ризикује да му се страдање понови, а оно што је НДХ учинила српском народу била је пријетња биолошким нестанком и зато је обавеза да се његује сјећање на жртве геноцида и никад не забораве јасеновачке жртве, рекао је вршилац дужности предсједника СДС-а Милан Миличевић.

Миличевић, који је данас у Спомен-подручју Доња Градина присустовао дану сјећања на 700.000 жртава усташког злочина-геноцида у концентрационом логору Јасеновац, нагласио је да сви треба да преносе национално памћење будућим генерацијама, саопштеноје из СДС-а.

Бореновић: Покољењима пренијети истину о Српском страдању у Јасеновцу

Српски народ је у Другом свјетском рату доживио геноцид и то мора знати цијели свијет, а обавеза српског народа је да његује културу сјећања, рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

"Најбитније је да нашу историју знамо ми, да памтимо и преносимо покољењима сјећање на жртву нашег народа и ужас који смо доживјели под монструозним усташким режимом", рекао је Бореновић, који је данас положио вијенац у Доњој Градини, највећем стратишту у оквиру концентрационог логора Јасеновац.

Он је додао да је то обавеза према невиним јасеновачким жртвама које су својом крвљу исписале најтужније странице српске историје.

"Доња Градина је мјесто гђе тишина говори више од сваке ријечи. И увијек када сам на овом светом мјесту постављам исто питање - какви су то умови који су могли у име неке идеологије на најмонструознике начине убијати стотине хиљада мушкараца, жена и ђеце, само јер су Срби, Јевреји и Роми", рекао је Бореновић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана