Цвијановић: Извјештаји Српске баланс лажним информацијама високих представника

Срна
Цвијановић: Извјештаји Српске баланс лажним информацијама високих представника

БАЊАЛУКА - Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да извјештаји Владе Републике Српске који су упућивани Савјету безбједности УН представљају баланс лажним информацијама о БиХ које годинама износе високи представници у БиХ.

Цвијановићева је нагласила да Српска у континуитету шаље извјештаје и да ће то радити док не буде укинута позиција високог представника.

-Не говорим овдје о Кристијану Шмиту којег Република Српска не признаје као легитимног високог представника. Говорим генерално зато што је то превазиђена категорија која јесте дејтонска, али увелико је тај мандат претходних година прекорачен акцијама или дјеловањем високих представника без правног упоришта и обавезе коју је, према међународном праву, требало да имају - рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је оцијенила да су високи представници наносили више штете БиХ него што су доносили користи.

-Не постоји разлог због чега би били мјеродавни да саопштавају одређене ствари о БиХ када тамо нађемо толико фалсификата, погрешно дефинисаних, лажних информација и политички обојених или некоректних теза - истакла је Цвијановићева.

Она је додала да 28. извјештај Владе Републике Српске који је упућен Савјету безбједности УН садржи питања која се односе на потребу Српске да брани децентрализовану структуру БиХ, о дешавањима у изборној години, потреби одеђених ентитетских структура да раде на унапређењу у економској сфери, али и потребама осталих конститутивних народа, попут Хрвата да имају легитимно изабраног представника.

Цвијановићева је увјерена да сви у Савјету безбједности УН читају извјештаје Владе Републике Српске, само што то неки неће јавно да покажу.

Влада Републике Српске послала је 28. Извјештај Савјету безбједности УН који се односи на период мај-октобар ове године и у њему изражава своја виђења о кључним питањима и проблемима са којима се суочава БиХ, с циљем разјашњавања својих становишта члановима Савјета безбједности и међународне заједнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана