Цвијановић: Исак џаба пријети, он нема шта да одређује, нити да забрањује на територији Српске

Срна
Цвијановић: Исак џаба пријети, он нема шта да одређује, нити да забрањује на територији Српске

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је Република Српска демократска и да на њеној територији грађани могу у складу са законом организовати и учествовати у протестима, а то што министар унутрашњих послова ФБиХ Рамо Исак спречава ово демократско право показује стање бошњачке политичке свијести у том ентитету.

"Опет, кад је требало злоупотребљавати породичне трагедије или атаковати на власт у Републици Српској онда су добровољци из ФБиХ радо долазили да помогну опозицији, а све уз благослов појединих амбасада. И то је онда била демократија, а сад кад то захтијевају удружења Срба из ФБиХ онда нема демократије.

Нема ни странаца који нас упорно уче да су протести, а и референдуми израз демократске воље народа. Наравно, осим у Републици Српској јер ту их подржавају само ако су против власти на челу са Милорадом Додиком", нагласила је Цвијановићева.

Упитана да прокоментарише изјаву Исака да неће дозволити окупљање на ентитетској линији и да ће у случају потребе бити затражен ангажман међународних снага, Цвијановићева је одговорила да министар Исак џаба пријети.

"Између два ентитета постоји међуентитетска линија разграничења, која је и граница за дјеловање ентитетских полиција. То је уједно и граница његових надлежности, што значи да он нема шта да одређује, нити да забрањује на територији Републике Српске", поручила је Цвијановићева.

Српски члан Предсједништва БиХ је указала да је све ово само доказ више да се надлежности Републике Српске морају чувати, али и показатељ каква би била судбина Срба у оквиру грађанске БиХ о којој маштају Бошњаци.

"И само у оваквој земљи могуће је да вас судски гоне јер сте као изабрани функционер, дјелујући у складу са Уставом, оптужени да сте прекршили закон који није донио надлежни домаћи орган већ наметнуо неки странац", констатовала је Цвијановићева.

Из МУП-а сарајевског Кантона јуче је саопштено да је полиција забранила за сутра најављени скуп подршке Милораду Додику и Милошу Лукићу, у организацији Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ, испред Суда и Тужилаштва БиХ због, како је наведено, "неиспуњавања формалних услова и из безбједносних разлога".

Предсједник Одбора Ђорђе Радановић изјавио је Срни да Срби, упркос забрани, неће одустати од мирног окупљања у знак подршке предсједнику Додику и Лукићу против којих је подигнута оптужница, те позвао Србе да сутра дођу на линије разграничења са ФБиХ у својим општинама и градовима и обуставе саобраћај на 30 минута.

Подршку Милораду Додику и Милошу Лукићу пружили су представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, али и бројних невладиних организација који су најавили присуство протестима, начелници општина и градова, као и представници странака владајуће коалиције у Српској.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана