Цвијановић: Именовање Kришто велика шанса да се дође до Савјета министара

Срна
Цвијановић: Именовање Kришто велика шанса да се дође до Савјета министара

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да одлука Предсједништва да именује Борјану Кришто за кандидата за предсједавајућу Савјета министара представља велику шансу да се дође до новог сазива Савјета.

"Упознати сте да смо имали гласање - два за, један против, али нас то не омета да идемо даље у процедуру и да госпођа Кришто може да иде даље у формирање Савјета министара и да се обрати Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, онако како је то прописано", рекла је Цвијановићева новинарима у Источном Сарајеву.


Цвијановићева је подсјетила да у Парламентарној скупштини БиХ постоји јасно манифестована парламентарна већина и да даље активности на формирању Савјета министара не би требало да представљају проблем.

Према њеним ријечима, све предрадње за формирање Савјета министара су завршене у складу са прописима.

"Добили смо све потребне сагласности и Кришто је прошла све потребне провјере", напоменула је Цвијановићева.

Она је констатовала да су се стекли услови да Предсједништво данас именује предсједавајућег Савјета министара и да у томе види велику шансу да се дође до Савјета министара.

"Што се тиче програма рада, Кришто ће о томе више говорити, али сигурно је да ће бити заснован на ономе што смо СНСД, ХДЗ и партије које припадају жосморциж потписали као оријентире у нашем заједничком раду", навела је Цвијановићева.

Наводећи да слиједе празници, предсједавајућа Предсједништва БиХ изразила је очекивање да ће у наредних неколико седмица бити интензивиране активности на успостављању Савјета министара.

Када је у питању данашња редовна сједница Предсједништва, Цвијановићева је рекла да су се бавили питањима као што су редовне активности - тачкама које су дошле од предлагача, усвајањем одређених информација, неким именовањима, односно продужавањем мандата војним представницима у страним мисијама.

Као главну одлуку Предсједништва БиХ данас, Цвијановићева је оцијенила именовање Борјане Кришто за предсједавајућу Савјета министара, наводећи да се то десило много раније него уобичајено, посебно у односу на прошли мандат, када се чекало више од годину на нови Савјет министара.

"Вољела бих да је одлука била једногласна, али због одређених политичких разлога и промишљања имали смо гласање два напрема један", закључила је Цвијановићева.  

У буџет ће бити уврштена неопходна повећања

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да ће у буџет институција БиХ за наредну годину бити уврштена неопходна повећања.
"Очекујем да ће одређена повећања, која су неопходна, бити уврштена, а калкулација ће показати шта то значи", рекла је Цвијановићева новинарима након сједнице Предсједништва БиХ.

Она је подсјетила да су разговори о буџету вођени раније, односно када су вођени разговори са коалиционим партнерима који ће учествовати у формирању Савјета министара.

Према њеним ријечима, тада је речено да је једна од обавеза која се хитно мора ријешити питање усвајања буџета.

Цвијановићева је појаснила да је договорено да се уђе у анализу свих трошкова, обавеза и свега оног што је неопходно, с обзиром на то да се исказала потреба за повећањем одређених ставки, те да ће се након тога изаћи са конкретном рачуницом.

"Битно је да ми долазимо до још једне теме, не само формирања Савјета министара, већ и до тога да се бавимо усвајањем буџета много раније него што је то била пракса институција БиХ у претходном периоду", истакла је она.  

Предводи делегацију БиХ

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић предводиће делегацију БиХ на више конференција и самита на којима ће учествовати БиХ на основу позива које је данас прихватило Предсједништво.

Предсједништво БиХ данас је у Сарајеву на редовној сједници прихватило позив премијера Исланда за учешће на Четвртом самиту шефова држава и влада земаља Савјета Европе који ће бити одржан у Рејкјавику 16. и 17. маја, саопштено је из Предсједништва.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана