Цвијановић: Игре са терена ОХР-а пребачен на терен Уставног суда БиХ

Срна
Цвијановић: Игре са терена ОХР-а пребачен на терен Уставног суда БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је данас како је очигледно да су некадашње игре са терена ОХР-а пребачене на терен Уставног суда БиХ, јер је свијет увидио да је страшно да појединац доноси законе или смјењује људе.

Она је додала да је Република Српска у више наврата предлагала рјешења, не с намјером да руши БиХ или Дејтонски споразум, него да би била направљена кредибилна и одговорна институција.

"Направили су трик и пребацили на Уставни суд БиХ који је почео да продукује одлуке којима у суштини нису штитили Устав и уставно уређење него су га рушили, односно мијењали га неким својим одлукама", истакла је Цвијановић.

Она је поновила да је Српска предлагала да се направи институција која неће злоупотребљавати своју позицију, да буде без страних судија, јер у БиХ има довољно паметних и едукованих људи који знају шта је уставно право.

"Покушавали смо да БиХ дамо дозу суверености коју све ове године нема. Они који мрзе Републику Српску су то окренули па рекли - 'е, ови руше БиХ'. Не. Ми покушавамо да дамо кредибилитет држави која нема кредибилитет. Кажу да рушимо дејтонске институције. Не. Покушавамо да дамо суверенитет институцијама и држави, јер та држава нема суверенитет све док њоме тамбурају странци", рекла је Цвијановић.

Она је додала да и сам европски пут подразумијева да домаће, демократски изабране институције у пуном капацитету треба да преузимају обавезе и извршавају их.

"Све смо урадили са аспекта кредибилитета и интегритета државе, враћања суверенитета и коначно позиционирања нас на европском путу онако како је ЕУ то прописала", рекла је Цвијановић.

Она је напоменула и да измјена правилника којим је омогућено доношење одлука у Уставном суду БиХ без судија из Републике Српске показује докле иде њихова самовоља и да је ријеч о политичкој машинерији која ради све, само не поштује и не брани Устав од неуставних атака.

"Устав је рекао како се попуњава Уставни суд. Чињеница да тај суд функционише на начин како није прописано и нема број судија колико треба да има јасно показује колико не поштују Устав", указала је Цвијановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана