Цвијановић: Хелеза нико не пита о измјени устава

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА - Нико не пита министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза о мијењању и доношењу устава, јер се зна поступак за такву промјену, рекла је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

"Не могу вјеровати да се и министар унутрашњих послова Федерације БиХ (ФБиХ) Рамо Исак није огласио како би све било духовитије", рекла је новинарима Цвијановићева, коментаришући изјаву Хелеза да ће бити враћен "стари устав БиХ и укинута Српска уколико предсједник Републике Српске Милорад Додик крене у процес отцјепљења од БиХ".

Она је нагласила да су изјаве Хелеза и из ФБиХ бомбастичне, али и симптоматичне по томе што је из њих видљива потреба да се "некоме нешто намеће, узима, узурпира и креира".

"Ако се озбиљно виде поруке из ФБиХ, ма како некада дјелују шаљиво и глупо, види се да тамо стално постоји потреба да се некоме нешто намеће, узима, узурпира и креира шта ће бити држава по њиховој мјери и игноришу остали, односно желе се избрисати идентитети и наметнути лажни јединствени идентитет за све", истакла је Цвијановићева.

Она каже да је Српска навикла на пријетње из ФБиХ, али и да постоје амбасадори који су одавно изашли из оквира пристојног дипломатског понашња у држави домаћину.

"Устав ће бити онакав о каквом се договоре народи и ако се икада буде мијењао биће на начин прописан процедиурама", рекла је Цвијановићева. 
 
 Опозиција наставља досадашњи приступ због чега и губе изборе

Цвијановић је рекла данас да најава опозиције у Српској да се неће одазвати састанку са предсједником Народне скупштине Српске о новом изборном закону Српске само показује да они настављају досадашњи приступ, због чега годинама упорно губе на изборима.

"Опозиција процјењује ствари на свој начин и ако сматрају да треба или не треба да учествују на то имају право. Политичари су и имају одговорност за своје политичке потезе, као што то имају и они на власти", изјавила је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је нагласила да су представници опозиције досадашњим таквим приступом свих ових година дошли у ситуацију да упорно губе на изборима и не могу да искомуницирају своје поруке према јавности, па људи уопште и не разумију шта они желе, а шта не.

Цвијановићева је навела да би за њу било нормално да представници опозиције дођу на састанак и виде о чему се ту ради, а онда након тога креирају своје мишљење или изразе став о одређеним питањима.

"Међутим, унапријед говорити како нешто хоћете или нећете зато што је позив упутио предсједник Републике Сртпске Милорад Додик, предсједник Народне скупштине или Владе Српске за мене су прилично незреле ствари", додала је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана