Цвијановић: Хајка против Српске у ФБиХ је одраз мржње, али и политике странаца

Срна
Цвијановић: Хајка против Српске у ФБиХ је одраз мржње, али и политике странаца

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је паљење застава и хајка која се у Федерацији БиХ води против Републике Српске одраз мржње, нетрпељивости, али и политике коју у БиХ воде странци, те истакла да је 9. јануар историјска чињеница.

"Они пале ватру увијек када је мир", нагласила је Цвијановићева.

Она је истакла да је поносна што у Републици Српској нема таквих реаговања.

"Када чујете да се претресају аутомобили и личне ствари људима који су 9. јануара морали да иду или прођу кроз Федерацију показује какво је стање свијести", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је подсјетила да су годинама на обиљежавање 9. јануара, Дана Републике Српске, у Бањалуку долазили политички представници свих народа, као и бројни амбасадори.

"Довољно је да погледате шта су изјављивали бошњачки политичари прије десетак година и како су афирмативно говорили о томе, а можете то да прочитате и у медијима. Говорили су афирмативно о томе да Република Српска као саставни дио БиХ има право да празнује и да одређује своје датуме, те да у томе нема ничега увредљивог", указала је Цвијановићева.

Она је истакла да су се бошњачки политичари онда преко ноћи сјетили да их то вријеђа, а у цијелу причу су се умијешали поједини амбасадори и самозвани стручњаци.

"Поготово се не слажем са пријетњама како ће се водити неки кривични поступак и слично. У питању је злоупотреба правосуђа када је ријеч о обрачуну с Републиком Српском, а то није први пут. Нагледали смо се таквих ситуација", напоменула је Цвијановићева.

Она је подсјетила и на поступак који се пред Судом БиХ води против предсједника Републике Српске, указујући да је све то формула за неуспјех БиХ.

"То је формула да се стровали БиХ, не да она постане јака и прихватљива свим њеним грађанима. Уопште не разумијем ове странце, да не виде да користе погрешну рецептуру све ове године, не разумијевајући ни менталитет, понос, однос и филозофију живљења народа", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласила да странци мисле да ће ствари рјешавати пријетњама прстом.

"Они уопште не разумију овај простор. Трагично је то њихово уплитање. Они су допринијели да имамо такве реакције у Федерацији. Они пале ватре када је мир овдје, као што их пале по свијету", закључила је Цвијановићева.

У Зеници је у уторак вече, 9. јануара, запаљена застава Републике Српске, а група хулигана узвикивала је "Алаху екбер" и "Текбир". Према снимцима који су се појавили на друштвеним мрежама група хулигана је носила и ратне заставе такозване Армије БиХ.

Група грађана протестовала је у уторак вече, 9. јануара, испред Цркве Светог Василија Великог у Коњицу, захтијевајући да буде скинута српска застава која је стављена за православни Божић, а малобројни Срби у Коњицу рекли су за Срну да су након овог инцидента уплашени и узнемирени.

У мостарском насељу Бијело Поље на Божић је каменована кућа српске повратничке породице Шантић.

Амерички војни авион танкер надлијетао је у понедјељак, 8. јануара, уочи обиљежавања Дана Републике Српске, подручје у близини Бањалуке. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана