Цвијановић: Грађани Српске имају право на протесте, нико из ФБиХ их не може спријечити

Срна
Цвијановић: Грађани Српске имају право на протесте, нико из ФБиХ их не може спријечити

БАЊАЛУКА- Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је данас у Бањалуци да грађани Републике Српске имају право на протесте и скупове подршке, јер је Српска демократско друштво у којем сви могу да искажу мишљење и у томе их нико из Федерације БиХ /ФБиХ/ не може спријечити.

"Све се ради у складу са законом и зато осуђујем пријетње које долазе из ФБиХ, односно од министра унутрашњих послова /Раме Исака/", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Она је истакла да, када треба да буде показана демократија у ФБиХ, онда је нема.

"Не знам зашто би био проблем да Удружење Срба из ФБиХ организује протесте у Федерацији. У ФБиХ су могле да протестују различите политичке партије, долазили су испред зграде ОХР-а, правосудних институција и очито је да за блокаду протеста Срба постоји политички циљ", навела је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је важно што ће Удружење Срба из ФБиХ и грађани Српске радити оно што мисле, а то значи да ако желе да протестују, онда ће тако и бити.

"Очекујем да ће данас грађани успјешно послати поруку свима који нас овдје деценијама малтретирају и траже да пужемо и будемо што јесмо и нисмо. Показује се да институције правосуђа БиХ, које нису предвиђене Уставом него наметнуте, често доносе политичке одлуке, а не правне", рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да у Уставном суду БиХ раде три странца што показује да БиХ нема суверенитет и не може да се ослања на сопствене капацитете.

"Када погледамо одлуке овог суда видљиво је да су политички мотивисане и да немају везе са Уставом који треба да штите. Упустили су се у авантуру креирања законских и уставних рјешења. И зато грађани имају право на протесте и нико из ФБиХ их не може спријечити", закључила је Цвијановићева.

Сарајевска полиција забранила је одржавање за данас најављеног протеста Одбора за заштиту права Срба у ФБиХ испред Суда и Тужилаштва БиХ због "неиспуњавања формалних услова и из безбједносних разлога".

Одбор за заштиту права Срба у ФБиХ након тога је позвао грађане у Републици Српској да се данас окупе на раније најављеним локацијама у Републици Српској ради подршке институцијама Српске.

Предсједник Одбора Ђорђе Радановић поднио је 24. августа захтјев за одржавање мирног скупа 1. септембра испред зграде Тужилаштва БиХ у Сарајеву због политичке оптужнице против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора "Службеног гласника Српске" Милоша Лукића.

Предсједник Одбора Ђорђе Радановић изјавио је јуче Срни да Срби, упркос забрани, неће одустати од мирног окупљања у знак подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника Републике Српске" Милошу Лукићу против којих је подигнута оптужница, те позвао Србе да данас у 18.00 часова дођу на линије разграничења са ФБиХ у својим општинама и градовима и обуставе саобраћај на 30 минута.

Подршку Додику и Лукићу пружили су представници удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, али и бројних невладиних организација који су најавили присуство протестима, као и представници странака владајуће коалиције у Српској

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана