Цвијановић: Говор Комшића у Генералној скупштини УН није усаглашен

Srna
Foto: Agencije

БЕОГРАД - Српски члан Председништва БИХ Жељка Цвијановић изјавила је данас да говор председавајућег Председништва БиХ Жељка Комшића у Генералној скупштини УН није усаглашен, додајући да то није ништа необично у БиХ, где се годинама не усаглашавају ставови.

Говорећи у склопу манифестације Дани Српске у Србији у Београду, она је додала да оно што се презентује у иностранству често изгледа другачије. 

Цвијановићева је поводом говора Комшића у којем је оптужио Србију и Хрватску да врше удар на суверенитет БиХ и да им у подјели БиХ помажу и поједини чланови међународне заједнице навела да се не слаже са тим када је ријеч о сусједима. 

„Не слажем се кад је у питању Србија, јер не видим ништа што је проблематично, поготово када је у питању став Србије о БиХ“, указала је она. 

Цвијановићева је истакла да се Србија придржава Дејтонског мировног споразума и да не постоји изјава којом је доведено у питање било шта што се односи на БиХ, и да она ту не види никакво мјешање или нешто што би могло да изазове проблеме у БиХ. 

„Постоји посебна веза између Републике Српске и Србије, те везе су и пријатељске и братске, као и сарадња, нагласила је она, додајући да такође треба рећи да су те везе и правно утемељене“, рекла је она. 

Како је навела, постоји правна веза, али све оно што надилази ту правну везу краси однос Српске и Србије, попут вечерашње манифестације Дани Српске у Србији. 

Српска и Србија да ојачају своју позицију и међународну сарадњу

Цвијановић је истакла да је, у овим изазовним временима, важно да и Србија и Република Српска остану стабилне, да ојачају своју позицију, као и међусобну сарадњу.

"Управо је јачање сарадње и снажније повезивање наших грађана и институција један од главних циљева манифестације `Дани Српске у Србији` коју вечерас свечано отварамо", рекла је Цвијановићева.

На свечаном отварању овогодишње манифестације "Дани Српске у Србији", Цвијановићева је навела да јој је увијек задовољство бити у Београду, поготово када је повод значајан и лијеп, попут овог вечерашњег.

"Велика ми је част што присуствујем свечаном отварању традиционалне манифестације 'Дани Српске у Србију', коју наше Представништво у српској престоници организује 11. пут. Као и сваке године, биће то сјајна прилика за промоцију Републике Српске, као и њених привредних, културних, природних, туристичких и свих других потенцијала", нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да ће то бити прилика и да се Република Српска представи у свом најљепшем свјетлу у 11 градова широм братске Србије.

"Захвална сам нашим људима из Представништва, на челу са Млађеном Цицовићем, на посвећености и огромном труду који сваке године улажу у реализацију овог важног пројекта. Захвална сам, свакако, институцијама Србије, њеним локалним заједницама и свим појединцима који учествују у овој манифестацији", рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, ова манифестација представља снажан подстрек додатном јачању никада бољих и садржајнијих односа између Републике Српске и Србије.

"Ми смо веома поносни на наше везе са Србијом која је најбољи пријатељ, најважнији савезник и најснажнији ослонац Републици Српској. Поносни смо на сваки заједнички изграђен објекат, вртић, школу, мост, болницу, дом културе у готово свакој нашој локалној заједници. Поносни смо и на сваки нови километар ауто-пута, новоотворену фабрику, као и на све успјехе Србије, било да је ријеч о економији, култури или спорту", нагласила је Цвијановићева.

Она је рекла да вјерује и зна да се свака Богдановићева "тројка" у Манили са истом радошћу прославила у Бањалуци, Источном Сарајеву и Требињу, као и Београду, Нишу или Новом Саду, баш као и сребрне медаље кошаркаша и одбојкашица, побједнички пехар Иване Вулете или Нолетова рекордна 24. грен слем титула.

"И све то у мање од мјесец дана. Каква спортска велесила!", навела је Цвијановићева.

Осим у спорту, додала је она, желимо да заједно побјеђујемо и у свим другим областима.

"Када то кажем, одмах помислим на ауто-пут Бањалука-Београд, симбол наше интеграције, чија је изградња у току и који ће бити од непроцјењивог значаја за наше грађане и привреду. Мислим и на друге важне пројекте, попут аеродрома у Требињу и хидроелектране `Бук Бијела` чија реализација је већ годинама предмет бесмислених политичких блокада.

Када кажем побједа, мислим на нова радна мјеста, бржи економски развој, бољу инфраструктурну повезаност, на све оно што свима нама доноси корист, а баш никоме штету. Увијек и прије свега, мислим на мир, на стабилност и сигурност, који су претпоставка успјешне сарадње, развоја и просперитета", рекла је српски члан Предсједништва БиХ.

Она је пожељела много среће и успјеха у реализацији свих планираних активности широм Србије, изразивши увјерење да ће Републику Српску и њене потенцијале, као и претходних година, представити на најбољи могући начин.

“Дани Српске у Србији” потврђују блискост

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да су "Дани Српске у Србији" успјешна манифестација која на симболички начин потврђује блискост Србије и Српске.

"Ово је успјешна манифестација која на један симболички начин потврђује заправо колико смо ми блиски једни другима и како увијек желимо да се промовишемо додатно, и ми у Републици Србији, али исто тако и Србија у Републици Српској", рекла је Цвијановићева новинарима у Народном позоришту у Београду гдје присуствује свечаном отварању "Дана Српске у Србији".

Цвијановићева је честитала Представништву Републике Српске у Београду на успјешној организацији "Дана Српске у Србији", који се ове године одржавају 11. пут.

"Свакако честитке за добру организацију коју из године у годину имамо. Али то је у ствари само нека симболичка нит, а све оно што се налази у односу Републике Српске и Србије је садржајно и, рекла бих, сад, у задњих неколико година никад садржајније", рекла је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана