Цвијановић: ФБиХ боље да гледа како ће уредити систем, Српска није извор нестабилности

СРНА
Цвијановић: ФБиХ боље да гледа како ће уредити систем, Српска није извор нестабилности

БЕОГРАД - Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је данас да би Федерацији БиХ /БиХ/ било боље да гледа своја посла и да види на који ће начин уредити систем, те како ће се ослободити одређених баласта прошлости.

Цвијановићева је, реагујући на оптужбе бошњачког члана Предсједништва Дениса Бећировића на рачун предсједника Српске Милорада Додика и пријетње ратом, истакла да у Сарајеву постоји фрустрација чињеницом да је ФБиХ неуређено друштво, док је Република Српска прилично уређено друштво и није никоме пријетња, нити је извор нестабилности.

Она је рекла да у ФБиХ живе у једном хаосу, настоје да дођу до формирања федералне владе, што им не полази за руком, а, према њеним сазнањима, оно што су успјели је да је Кристијан Шмит добио сагласност од својих ментора да интервенише и намјести им владу каква одговара Бећировићу и његовим коалиционим партнерима.

"Ту лежи стварна и стална фрустрација чињеницом да је ФБиХ неуређено друштво, а Српска прилично уређено друштво, да је код нас све једноставније, од тога како отворити фирму до тога како обезбиједити процес доношења одлука за важне ствари у оквиру наших институција. Њему /Бећиревићу/ је изгледа преостало изгледа да се понаша као лош аналитичар, лош коментатор или свезнајући наратор", изјавила је Цвијановићева новинарима у Београду.

Цвијановићева је нагласила да Република Српска није никоме пријетња, није никада били, нити ће бити извор нестабилности, нити је то Додик, нити било ко од званичних фигура које данас или годинама обављају важне функције.

"Али оно што јесте извор нестабилности су они који пријете својим комшијама да производе оружје за не дај Боже, да ће га сачувати и ставити на страну за не дај Боже, оне који су послали бројне или имали везу са бројним терористима који су у свијету рушили грађевине и убијали недужне људе, па онда они који су били безбједносна пријетња и они који су учинили да БиХ по глави становника буде највећи извозник учесника на страним ратиштима у вријеме Исламске државе", навела је она.

Цвијановићева је истакла да то није нико из Републике Српске.

"Боље би било да гледају мало своја посла и да виде на који ће начин уредити тај систем, како ће се ослободити одређених баласта прошлости, како ће обезбиједити да дјеца им иду у једну школу, а да нису раздвојена по националности, таква сегрегација представља огромну срамоту у образовном систему и много других ствари", рекла је она.

Цвијановићева је поновила да фрустрација постоји и да је она евидентна, те да сваки састанак већина људи из Сарајева потроши вријеме и своје и својих колега и странаца тако што ће причати о Додику и против Републике Српске.

"Мислим да је то непродуктивно и да ћемо ми показати колико је то било непродуктивно", додала је она. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана