Цвијановић: Европски пут стратешки циљ, без ОХР-а и странаца

Срна
Foto: Архива

САРАЈЕВО- Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је да је ЕУ стратешки циљ за БиХ, али да о томе треба да одлучују кредибилне домаће институције, као и да задаци буду на бази реалности, без спекулација и имагинација ЕУ.

"Ти задаци морају да буду саткани на бази реалности и онога што дефинитивно јесу европски стандарди, а не неке измишљене ствари", навела је Цвијановићева.

Она је рекла да ЕУ јесте стратешки циљ, али циљ у којем нема високог представника и странаца који управљају правосуђем БиХ, јер је због њих БиХ у нереду.

"Високи представници не треба да доносе одлуке умјесто домаћих институција, не треба да служе као заштита за једну политику против неке друге, а поготово за политику једног народа. Ако високи представник или било који други међународни представник није на услузи да помогне истовремено свима овдје, него служи сврставању, неуставном мијењању и наметању неуставних рјешења - он не помаже никоме у БиХ", истакла је Цвијановићева.

Она је додала да се залаже за политику разговора домаћих фактора уз помоћ и подршку странаца, али без мијењања Устава и наметања закона чиме се прави лоша атмосфера.

"Ми овдје само треба да будемо реални и отворени да једни са другима договоримо одређена питања", рекла је Цвијановићева за БХТ.

Цвијановићева је поновила да Република Српска није за чланство у било којем војном савезу, те да БиХ треба да буде фокусирана на сарадњу и са Русијом и са Западом.

"Нама је у интересу да имамо партнерство и добру сарадњу са НАТО савезом или са било којом другом земљом чланицом те алијансе или ЕУ, као што је добро имати добру сарадњу са Русијом", нагласила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана