Цвијановић: ЕУ тражи немогуће за улазак, Српска не ради на отцјепљењу него на очувању надлежности

Срна
Цвијановић: ЕУ тражи немогуће за улазак, Српска не ради на отцјепљењу него на очувању надлежности

БАЊАЛУКА - Предсједник Репиблике Српске Жељка Цвијановић истакла је да реално говорећи простор западног Балкана припада Европској унији и треба да буде у њу интегрисан, те да није довољно само оптуживати једне, а не прихватити чињеницу да ЕУ није показала флексибилност и да је оптеретила тај процес тражењем немогућег.

На питање Срне да прокоментарише оптужбе које је њемачки министар иностраних послова Аналена Барбок изнијела против Репиблике Српске, Цвијановићева је рекла да као по неком устаљеном клишеу и ту видимо много нетачних теза.

-Прво, Република Српска не ради на отцјепљењу. Тачно је да њене институције раде на очувању оне аутономије и надлежности којима по Уставу располажу. Прича о сепаратистима је иначе измишљена да би служила као покриће за интервенционизам страног фактора и изговор за дјеловање странаца умјесто домаћих институција, а овдје и као изговор за недодјељивање кандидатског статуса БиХ. Да није то, било би нешто друго - нагласила је предсједник Српске.

Што се тиче утицаја неких од побројаних Русије, Кине, може се слободно рећи и Турске, рекла је Цвијановићева, ако га има онда је и то резултат ригидног приступа Европске уније у претходних 20-30 година и пропуштених шанси.

-Није довољно само рећи да постоји европска перспектива, а онда заледити европски пут сваке од тих земаља западног Балкана постављањем захтјева који задиру у срж несређених односа. У БиХ се тражи централизација и уставна реорганизација без уставних измјена које имају подршку сва три народа. Било би логичније да је овдје ЕУ помагала на јачању унутрашњег повјерења умјесто сврставања на једну страну и етикетирања криваца - указала је Цвијановићева.

Она је нагласила да није БиХ најтрагичнији примјер.

-Неправедни однос ЕУ се најјасније види на примјеру Сјеверне Македоније, која је прва на западном Балкану потписала Споразум о стабилизацији и придруживању, а већ 17 година у статусу кандидата чека да добије датум за преговоре, а испунила је све, чак промијенила и назив државе. Тамо нема, како воле да кажу, сепаратиста, па чему онда толика неправда према тој држави - упитала је она.

Цвијановићева је нагласила да реално говорећи овај простор припада Европској унији и треба да буде у њу интегрисан из разних разлога - економских, социјалних, политичких и безбједносних.

-Оно што се промијенило у размишљању и влада и грађана земаља регије јесте да се улазак у ЕУ не доживљава више као нека награда, већ као рационална потреба или логичан слијед ствари. Мислим да би помогло кад би и чланице ЕУ почеле тако да размишљају да то није награда већ нешто што је у обостраном интересу - и њиховом и нашем - закључила је предсједник Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана