Цвијановић: Доња Градина свједочи да је Српска једини гарант нашег опстанка

Срна
Цвијановић: Доња Градина свједочи да је Српска једини гарант нашег опстанка

ДОЊА ГРАДИНА - Српски члан Предсједништва Бих Жељка Цвијановић рекла је данас да је Доња Градина мјесто које најгласније свједочи да су Република Српска и њене институције једини гарант опстанка српског народа на овим просторима.

Цвијановићева је истакла да зато не постоји изговор којим би се оправдао заборав, као што не постоји ни светија дужност од памћења.

"Доња Градина. Мјесто туге и бола", нагласила је Цвијановићева, која је данас присуствовала Дану сјећања на жртве усташког геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у Независној Држави Хрватској (НДХ) од 1941. до 1945. године.

Она је истакла да је то највеће стратиште у оквиру јасеновачких логора смрти и мјесто најмасовнијег страдања српског, као и других народа над којима је злочиначка Независна Држава Хрватска спроводила геноцид.

"Нека је вјечна слава свим жртвама. И да се никада и никоме не понови", навела је Цвијановићева на "Инстаграму".

Дан сјећања на жртве геноцида над Србима, Јеврејима и Ромима у НДХ обиљежава се поводом ослобађања усташког логора Јасеновац, једног од највећих и најстрашнијих логора смрти у Европи.

Систем логора смрти такозване НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина као највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац формирана је августа 1941. године.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је страдало 20.000 дјеце.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана