Цвијановић: Декларација даје снажну основу за даљи развој односа Србије и Српске

Срна
Foto: Борислав Здриња

БАЊАЛУКА - Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да Декларација о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа није документ искључиве природе, те да неће нанијети штету било коме, истичући да Декларација даје јако снажну основу за даљи развој односа Србије и Републике Српске.

Цвијановићева је рекла да је Српска уведена у политичку, правну и економску несигурност јер су Републику Српску тјерали да прихвата рјешења која немају додира са Уставом.

Она је навела да то сада даје Српској потпуно право да се врати на оно што јесте слово закона и Устава.

“Да, наравно, исказујемо и у будућем периоду своју опредјељеност ка Дејтонском споразумом и оном његовом најважнијем дијелу, дакле Анексу четири у којем је садржан Устав”, рекла је Цвијановићева током скупштинске расправе о Декларацији у Народној скупштини Српске.

Она је истакла да Република Српска и Србија имају Споразум о специјалним и паралелним везама, који даје могућност да у разним областима Српска и Србија јачају односе и сарадњу и да из тога виде благодети и користи грађани Републике Српске и Србије.

“Притом, тамо нико није написао, у Споразуму у специјалним и паралелним везама, да такву корист или благодет треба да имају Срби већ сви они који живе и у Републици Српској и Србији”, рекла је Цвијановићева.

Она је навела да мисли на све погодности који се односе на студирање, здравство, лијечење, али исто тако и на заједничке подухвате који се манифестују путем разних енергетских и саобраћајних пројеката.

Цвијановићева је рекла да је прилично трагична чињеница да је БиХ данас непријатељски настројена често и према сопственим грађанима, држављанима, али исто тако и према земљама у окружењу.

“То је на неки начин избијена шанса из руку да пуно боље и више радите заједно и када је у питању инфраструктура, привредно повезивање, па коначно и политичко разумијевање, или бар да се изађе из оних политичких ровова у којима смо стављени и многи неће да изађу из њих већ неколико деценија”, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да би добра прилика било отварање према окружењу и да се гледа на који, најбољи могући начин, ставити заједничке капацитете у одрађену заједничку функцију и корист.

Цвијановићева је рекла да се све то протеже кроз Декларацију о заштити националних и политичких права и заједничкој будућности српског народа, наводећи да нема ништа спорно у том документу.

“Мислим да је јако важна чињеница да је ово документ који није искључиве природе. Ово је документ који је апсолутно инклузиван. Он не даје никакав примат некоме, ни против кога није усмјерен овдје, нити ће било коме нанијети било какву штету”, нагласила је Цвијановићева.

Она је додала да је и због тога разочарана свим реакцијама из политичког Сарајева од политичара који своје састанке конципирају на начин да објашњавају одређеним страним амбасадорима да је Декларација нешто уперено против БиХ.

“Није уперено против БиХ, нити против било којег грађанина, ни против било којег народа овдје, али јесте нешто што даје јако снажну основу за даљи развој односа и Србије и Републике Српске. Оно што охрабрује јесте и чињеница да је Србија искорачила и на овај начин показавши бригу према свим Србима без обзира гдје они живјели на овој планети”, истакла је Цвијановићева.

Она је рекла да је логично, с обзиром на близину и заједничку историју, те претходно живљење у истим границама, да постоји посебна брига и жеља да се повезују и укрштају на сваки могући начин инстереси грађана Српске са грађанима Србије.

“Много је ту потенцијала који се може искористити у наредном периоду. Јако је важно, осим тог потенцијала и капацитета, чињеница да је ово треба да добије своју институционалну разраду”, рекла је Цвијановићева.

Она је рекла да је сигурна да ће Декларацију данас, доминантном већином гласова, усвојити Народна скуопштина, Српске те да ће се то десити и у Народној скупштини Србије.

“Ово ће на одређен начин мобилисати различите институције, не само Владу Републике Српске, него и све друге институције, органе управе, који ће имати своје одређене задатке да би се реализовали циљеви из Декларације, али исто тако ће активирати на одређени начин и наше локалне заједнице да су оне исто тако дио заједничког подухвата”, нагласила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана