Цвијановић: Дан бораца прилика да се сјетимо свих хероја који су животе положили на олтар отаџбине

Срна
Цвијановић: Дан бораца прилика да се сјетимо свих хероја који су животе положили на олтар отаџбине

САРАЈЕВО - Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић честитала је Дан бораца Републике Српске и Првог српског устанка чије је обиљежавање прилика за сјећање свих хероја који су кроз тешку и страдалничку историју положили животе на олтар отаџбине.

Цвијановићева је истакла да је овај велики празник, који обједињује тежњу за слободом и опстанком на вјековним огњиштима, веома значајан за Републику Српску јер симболизује слободарски дух и патриотизам српског народа, као и настојање да равноправно са другим народима, живи и ради у миру и слободи.

“Обиљежавање Дана бораца и Првог српског устанка прилика је да се са посебним уважавањем и вјечном захвалношћу сјетимо свих хероја који су кроз тешку и страдалничку историју, бранећи своју земљу, језик и национални идентитет, положили своје животе на олтар отаџбине”, навела је Цвијановићева у честики предсједнику Борачке организације Републике Српске Радану Остојићу и некадашњим припадницима Војске Републике Српске.

Она је у честитки истакла да несебична жртва коју су поднијели, трасирајући пут слободе будућим генерацијама, трајно обавезује да се чува и јача Република Српска, највећа тековина Одбрамбено-отаџбинског рата, а да се породицама погинулих бораца, ратним војним инвалидима и демобилисаним борцима пружи сва могућа подршка.

Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске обиљежава се 14. фебруара. У Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године погинула су 23.752 борца Војске Републике Српске.

Војска Републике Српске формирана је 12. маја 1992. године, а, према подацима тадашњег Генералштаба, на крају рата Војска Републике Српске бројала је 210.000 мобилисаних бораца.

Први српски устанак против отоманске власти подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана