Цвијановић: ЦИК показао да није кредибилан да управља изборним процесом

Срна
Foto: Срна/Илустрација

БАЊАЛУКА - Централна изборна комисија БиХ показала је да није довољно кредибилна да управља изборним процесом рекла је потпредсједница СНСД-а Жељка Цвијановић.

Она је нагласила да је то дијелом због тога што тамо сједе људи који су дошли мимо конкурса и без предвиђене процедуре, а имају врло изражену политичку припадност и раде аматерски.

Према њеним ријечима, не може нико као кредибилан представник ЦИК-а изаћи и паушално рећи да недостаје 61 врећа са бирачким материјалом, а већ за три дана рећи да су оне нађене.

"Све је овдје у спрези између опозиције, таквог ЦИК-а и наравно странаца који по правилу желе да добију оне који су мекши преговарачи и који ће поступати другачије у односу на ову, нашу, актуелну власт" рекла је Цвијановићева за Телевизију Хепи.

Према њенима ријечима, постојећа разлика у гласовима за предсједника Републике Српске од 30.000 је она која ће вјероватно бити задржана и када им се дода бројање и када се све обједини и направе корекције.

"Ми апсолутно знамо да је ово наша побједа и као што је рекао предсједник СНСД-а (Милорад) Додик чиста и јасна, евидентна. Побједа је манифестована јасно кроз вољу наших бирача и ми немамо ништа друго него да чекамо наше резултате и да након тога кренемо у убрзану имплементацију изборног резултата - закључила је Цвијановићева.

Једина истина је да грађани нису гласали за опозицију

Цвијановић наводи да је веома важно смирено чекати коначне резултате избора и потврду побједе СНСД-а на сва четири нивоа на општим изборима у БиХ, док опозиција настоји да сакрије свој велики неуспјех јер је једина истина то да грађани за њих нису гласали.

"СНСД је однио побједу на сва четири нивоа, за предсједника Републике Српске, за српског члана Предсједништва БиХ, за Парламентарну скупштину БиХ и за Народну скупштину Републике Српске. То је апсолутно видљиво", рекла је Цвијановићева.

Она је за Хепи телевизију истакла да се СНСД не плаши било каквог поновног пребројавања и да је пребројавање у реду, али онда када закон то пропише.

Цвијановићева је навела да је прихваћено и контролно пребројавање, које нема законско упориште, само да би се што прије дошло до резултата.

Она је истакла да једино на шта се СНСД жалио није ни контрола, нити пребројавање гласова, већ што се то дешавало у вријеме када то не предвиђа Закон.

"То је наша замјерка", навела је Цвијановићева.

Она је указала да је ЦИК све ово вријеме слуђивао јавност, да су на дјелу незаконита дјеловања и налози који нису у складу са законом.

"Имамо јако пуно нелогичности и незаконитости од почетка, од самог дјеловања ЦИК-а БиХ, који је тврдио да се не може уопште приступити на овај начин захтјевима опозиције да се иде у преурањено пребројавање или контролу гласова, па до тога да су након три дана, под притиском одређених протеста и интервенција одређених међународних представника, направили овај велики пропуст за који је наша стручна јавност рекла да је изашао изван закона", навела је Цвијановићева.

Говорећи о томе што је током контролног пребројавања за једно гласачко мјесто у Бањалуци, контролор на лицу мјеста уписао нулу умјесто 157 гласова кандидату СНСД-а за предсједника Републике Српске Милораду Додику, Цвијановићева је нагласила да је то неприхватљиво и да то треба испитати.

"Ми не прихватамо такве ситуације, то треба испитати", рекла је Цвијановићева и додала да пребацивање контролора на друге послове није довољно, јер није познат разлог таквог дјеловања.

Према њеним ријечима, ако је већ неко у ЦИК-у ово назвао контролним пребројавањем, иако законом није дефинисано да се то дешава у овом периоду, онда то пребројавање треба да буде вјеродостојно и кредибилно.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана