Цвијановић: Цијенимо пријатељски однос Мађарске према БиХ

ГС
Цвијановић: Цијенимо пријатељски однос мађарске према БиХ
Foto: Срна | Цвијановић: Цијенимо пријатељски однос мађарске према БиХ

БУДИМПЕШТА - Цијенимо пријатељски однос Мађарске према БиХ и да је захвални смо за политичко разумијевање Будимпеште према дешавањима на Балкану, рекла је српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић данас у Будимпешти.

"Цијеним пријатељски однос Мађарске према БиХ, али и према цијелом региону. Показали сте то на разне начине. Бројни улагачи долазе из Мађарске. Важно је нагласити одређену директну подршку нашим пољопривредницима", истакла је Цвијановићева након састанка са предсједником Мађарске Каталин Новак.

Она је навела да је захвална Мађарској на подршци током пандемије вируса корона, јер је међу првима помогла БиХ.

"Захвални смо за политичко разумијевање које показујете према цијелом нашем простору, као и свим процесима који се дешавају на западном Балкану", истакла је Цвијановићева.

Она је захвалила Новаковој на подршци за добијање статуса кандидата БиХ, те позвала је предсједника Мађарске у званичну посјету БиХ.

Цвијановићева и Новакова одржале су тет-а-тет састанак у Будимпешти, а потом је одржан и састанак делегација.

Званичну посјету Мађарској Цвијановићева је започела данас церемонијом свечаног дочека који је приредила Новакова и полагањем вијенца на Споменик незнаном војнику у Будимпешти.

Током званичне дводневне посјете, Цвијановићева ће се састати и са мађарским премијером Виктором Орбаном, те у Сентандреји са Његовим преосвештенством епископом будимским Лукијаном, посјетити Цркву Успења Пресвете Богородице, као и Српски православни музеј Епархије будимске.

Новак: Желимо да јачамо европску перспективу БиХ

Новак је изјавила да након састанка са српским чланом и предсједавајућом Предсједништва БиХ Жељком Цвијановић у Будимпешти да жели да европска перспектива БиХ буде јача.

Она је истакла да су БиХ и Мађарска партнери и да жели да такви односи буду задржани или додатно побољшани.

Новакова је поздравила кадидатски статус за приступање ЕУ који је БиХ додијељен у децембру.

"Тај процес не смије да се заустави. Желимо да јачамо европску перспективу БиХ", поручила је Новакова.

Истичући да је званична посјета Цвијановићеве Будимпешти важна, она је нагласила да је на састанку било ријечи и о осталим темама, као и о сукобу у Украјини, те да вјерује да ће ситуација бити стабилизована.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана