Цвијановић: Божић нас усмјерава ка једином исправном путу

Срна
Foto: РТРС

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да рођење витлејемског богомладенца Исуса Христа представља централни догађај у историји човјечанства, те да је тог дана људски род обасјан свјетлошћу спасења која једнако снажно гори и након више од два миленијума, усмјеравајући нас ка једином исправном путу који је за нас трасирао Христос.

Обраћајући се званицама на традиционалном божићном пријему у Административном центру Владе Републике Српске у Источном Сарајеву, Цвијановић је истакла да нас управо Божић подсјећа на темељне вриједности које су на том путу неизоставне, а које имају колико хришћански, толико и универзални карактер.

Српски члан Предсједништва БиХ је истакла да вриједности попут љубави, толеранције, милосрђа, солидарности, човјекољубља превазилазе границе једне религије или културе.

"Оне су заједничке различитим културама и људима на свим странама свијета, без обзира на боју коже или вјерску и националну припадност. Афирмација ових вриједности кључна је за напредак и просперитет вишенационалних и мултиконфесионалних заједница каква је и БиХ", нагласила је Цвијановић.

Она је навела да није тајна да народи на овом простору имају различите погледе на прошлост, на садашњост, као и на будућност.

"Није тајна да славимо различите вјерске, а и националне празнике, нити да не постоји готово ниједан догађај из прошлости о којем имамо једнак вриједносни став. То не значи да поменуте разлике треба да буду подстрек за било какве сукобе, већ за додатни ниво толеранције и међусобног разумијевања", рекла је Цвијановић.

Нажалост, додала је она, у многим круговима унутар и ван БиХ владају два погрешна увјерења, од којих је једно нарочито штетно.

"Прво је да је идентитетске разлике могуће избрисати претварањем више идентитета у један и да је вољу једног народа могуће поништити, а друго погрешно увјерење је да је све то могуће урадити декретом, наметањем, силом, ломљењем ствари преко кољена", нагласила је Цвијановић.

И без обзира што такав погубан приступ само ствара нове проблеме, умјесто да рјешава постојеће, од тога се, указала је Цвијановић, нажалост, и даље не одустаје.

"Чињеница је да живимо у глобално сложеним геополитичким околностима и временима која представљају додатно оптерећење за државе, просторе или заједнице које су суочене са властитим унутрашњим проблемима или регионалним тензијама", рекла је Цвијановић.

Она је оцијенила да је уједно и већа одговорност свих који живе на таквим просторима да чувају мир и стабилност и траже рјешења за превазилажење економских проблема.

"Дубоко вјерујем да судбина БиХ лежи у рукама њених народа и грађана и да се проблеми могу превазилазити посвећеним радом, партнерством и сарадњом њених институција на свим нивоима власти без намјере да неко некоме нешто узурпира или отме.

Вјерујем и да ми који овдје живимо и институције које имамо треба да доносе одлуке, креирају, проводе и управљају процесима који ће служити на добробит грађанима и Републике Српске и Федерације БиХ", констатовала је Цвијановић.

Ако је гријех то што не желимо да о БиХ одлучују странци, већ народи који у њој живе, рекла је она, онда прихватамо кривицу, али не и то да у 21. вијеку живимо у колонији.

"Ако желимо да нас други поштују, онда прије свега морамо да поштујемо себе. Уколико сами пристајемо на гажење достојанства, Устава, владавине права, суверенитета и сами негирамо сопствени капацитет, онда не треба да нас чуди ако БиХ нико у свијету не поштује", истакла је Цвијановић.

Она је нагласила да су дијалог и међусобно уважавање претпоставка сваке успјешне вишенационалне заједнице, те да тамо гдје нема разговора и договора не може бити ни одрживих рјешења, нити добрих резултата.

Што се тиче Републике Српске, истакла је она, рука је увијек била испружена за дијалог са партнерима из Федерације БиХ, а тако је и данас.

"Све што желимо су мир и стабилност, несметан економски развој и пуно уважавање уставне и дејтонске позиције Републике Српске, ФБиХ и БиХ. А како налаже универзално морално правило, све оно што желимо за себе истовремено желимо и свима другима у БиХ и ништа мање од тога.

Слава Богу на висини, на земљи мир, међу људима добра воља! Уз ову искрену божићну жељу, још једном хвала што смо вечерас заједно поводом најрадоснијег хришћанског празника. Мир Божији – Христос се роди!", поручила је Цвијановић додавши да је срећна и захвална свима вама што су се и ове године окупили да би заједно подијелили радост Божића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана