Цвијановић: БиХ заробљена земља, треба искористити шансу из регионалних иницијатива

Срна
Foto: Велибор Трипић

БАНЈАЛУКА - Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је БиХ "заробљена земља која је окована дебелим ледом" јер се у њој сударају два политички подијељена концепта, али да треба да искористи сваку шансу коју јој дају регионалне иницијативе.

Цвијановићева је истакла да је њен приоритетни задатак да у име Српске штити уставну и сваку другу позицију Републике Српске у домену било којег интереса Српске и народа.

Она је навела да Српска заговара став уставне БиХ и уставне Републике Српске док с друге стране у политичком Сарајеву постоје централистичке тежње и аспирације јер настоји на сваки могући начин одузети надлежности од ентитета и кантона и пребацити их на ниво БиХ.

Цвијановићева је навела да нема логике да у Сарајеву блокирају изградњу неког ауто-пута, аеродрома, ХЕ "Бук Бијела" и пројекта гасовода кроз Републику Српску јер је то у интересу свих грађана у БиХ.

"Те ствари треба откочити", нагласила је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

Говорећи о приједлогу да БиХ ускоро добије кандидатски статус за улазак у ЕУ, Цвијановићева је навела да је ријеч о препоруци за кандидатски статус уколико се испуне одређени услови, али да се поставља питање да ли БиХ уопште има европски пут ако има странца у Уставном суду БиХ или има странца који се представља као високи представник којег сматрају нелегитимним институције Српске.

Цвијановићева је рекла да у БиХ постоји опредјељење за чланство у ЕУ, али је указала да у БиХ постоји странац који се представља као високи представник који намеће законе и доноси неуставна рјешења понашајући се као диктатор.

"То је понор за БиХ као државу и за причу о европском путу", нагласила је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, Република Српска треба чувати надлежности које је добила дејтонским Уставом БиХ, његовати координацију и сарадњу, хармонизацију на сваком плану између два ентитета и везу са заједничким институцијама БиХ.

Она је рекла да је спремна дати свој допринос како би се помаци направили, што значи да сви имају своја права која им је Устав дао, те да нико никоме не треба ништа да узурпира.

Цвијановићева сматра да озбиљно треба поправљати односе у региону.

"БиХ за њен опстанак у будућности треба добра сарадња са Србијом, Хрватском, Црном Гором, Сјеверном Македонијом, Словенијом. То су људи са којима можемо најбоље да се разумијемо и коначно дијелили смо један добар дио историје заједничког живота", додала је Цвијановићева.

Она сматра да већ постоји Предсједништво које је изабрано на начин да већ има одређених оспоравања од стране једне од држава у окружењу и једног члана, што имплицира да већ постоје и проблеми.

Цвијановићева је рекла да је пројекат "Отворени Балкан" у добром дијелу реплика нечега што је већ предузето у оквиру Берлинског процеса.

"С тим што тај 'Отворени Балкан' нама даје могућност за надоградњу коју нам не нуди Берлински процес, али у основи имате одређене ствари које су подударне. И сад ваља вам Берлински процес, али не ваља вам жОтворени Балканж зато што је то нека наша интерна балканска прича", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је нагласила да ту није ријеч ни о каквој замјенској форми за ЕУ него о одличној припреми за оно што јесте основни постулат функционисања у оквиру ЕУ.

"То би значило много за наше превознике, привреднике, туристе, за нашу академску заједницу и студенте, радно способно становништво и за њихову миграцију на суженом балканском простору, да не одлазе у бијели свијет, да их држимо ту, да видимо какве су им потребе, да се запошљавају и да се признају дипломе", закључила је Цвијановићева.

Вратити Предсједништву БиХ надлежност за вођење спољне политике

Мој основни задатак у мандату српског члана Предсједништва БиХ биће очување интереса Републике Српске и српског народа, рекла је Жељка Цвијановић.

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ  је рекла да ће се зато залагати да се Предсједништву врати узурпирана надлежност за спровођење спољне политике.

"Та спољна политика годинама и деценијама функционише у општем нереду, не само у нереду, она функционише тако да сте имали потпуну узурпацију спољнополитичких активности у корист једног народа и политичких представника тог једног народа."наводи Цвијановић.

"Мислим да се ту ствари морају добро изнивелисати. Интерес је да реализујете неки међународни или регионални пројекат или било какав пројекат са иностраним елементом који ће значити бољитак било коме, грађанима, привреди, институцијама" рекла је Цвијановић.

А за то је неопходан каже, консензус чланова Предсједништва. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана