Цвијановић: БиХ у стању хаоса јер не лијечи сопствене ране

Срна
Foto: Илустрација

БАНЈАЛУКА - БиХ је у стању хаоса зато што неће да лијечи сопствене ране, рекла је српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић

”Треба да почнемо да разумијемо страхове једних и других и како се то може ријешити, а не да чекамо некога ко нас држи у стању експеримента”, поручила је Цвијановићева.

Она је нагласила да има проблем са политичким изразом који хоће да мијења БиХ на неуставан начин, мимо Устава и онога што је интерес сва три народа који ту живе и других грађана, те да јој није проблем да то каже у Савјету безбједности УН.

Српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ рекла је да је задовољна наступом који је недавно имала на сједници Савјета безбједности УН у НЈујорку.

Цвијановићева је рекла да је њена обавеза као неког ко живи у БиХ и кога су грађани убједљиво изабрали на изборима да у Савјету безбједности УН каже како види ситуацију у БиХ и шта су главни проблеми и кочница.

Она је рекла да је изашла из сале за вријеме обраћања Кристијана Шмита у Савјету безбједности УН и да поштује ставове институција Републике Српске да не признају легитимитет Шмита јер није прошао предвиђену процедуру и није верификован у Савјету безбједности УН.

“Годинама гледамо манипулативни приступ људи који у неким улогама тамо долазе да презентују ствари о БиХ. Не мислим да неко ко је неизабрани појединац може да има приоритет у односу на демократски изабране појединце и не сматрам да је Шмит изнад мене или изнад било којег другог политичара којег су грађани изабрали, јер је то ненормално, неприродно и прилично контрапродуктивно за БиХ због чега она назадује”, рекла је Цвијановићева вечерас за РТРС.

Она је нагласила да је БиХ стално у хаосу због високих представника који стално протежирају црно-бијелу слику, те додала да зна шта они пишу у тим својим извјештајима.

“НЈима увијек треба да је неко други крив, само нису они који су продуковали силне проблеме у оквиру БиХ”, навела је Цвијановићева и додала да се у БиХ на тај начин не може нешто дисциплиновати или уредити.

Говорећи о спољној политици, Цвијановићева је нагласила да је јасно прописано како ствари стоје, као и да не може Министарство иностраних послова у Савјету министара имати законски основ да ради оно што су до сада радили нелегално.

Она је подсјетила да су уставне надлежности јасно послагане и да Министарство иностраних послова треба имати своје нормативно уређење кроз стабилан закон, који ће бити реалан, али без узурпације овлаштења.

“Не можете креирати став и рјешење. Ви га добијате од трочланог Предсједништва БиХ и онда га просљеђујете даље према онима који то треба да искомуницирају у датом мјесту”, додала је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, не тежи се ка савршенству, али уколико се Предсједништво није договорило, зашто би према некој мисији или амбасади ишла нека инструкција која је супротна ставу једног од чланова Предсједништва БиХ.

Цвијановићева сматра да сви у БиХ коначно требају почети да причају, како би се нашло нешто заједничко, а то је да се не кочи ништа од пројеката било гђе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана