Цвијановић: БиХ одавно дошла до зида, неопходан унутрашњи договор

Срна
Цвијановић: БиХ одавно дошла до зида, неопходан унутрашњи договор

БАЊАЛУКА- Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да су ствари у БиХ одавно дошле до зида и ако не буде унутрашњег договора, тешко ће се моћи наставити у будућности.

Цвијановић је нагласила да је увијек отворена за разговор и договор и да ће се тако понашати и у Предсједништву, ако буде фер плеј, а ако буде морала да брани интересе Републике Српске то ће радити на јасан начин како је предвидио Устав.

Цвијановић је оцијенила да је констелација односа у новом сазиву Предсједништва БиХ иста као што је била и у претходном сазиву и да политике новоизабраних чланова нису никаква непознаница, али да ни њена политика није никаква новост.

- Колико ћемо бити успјешни или неуспјешни зависиће од сва три фактора. Знам да постоји незадовољство хрватске заједнице чињеницом да не могу доћи до легитимног представника у Предсједништву БиХ и управо то ће морати да буде стављено на дневни ред и да се промијени иако неки у БиХ и у међународној заједници годинама бјеже од те теме - истакла је Цвијановић за Вечерњи лист, издање за БиХ.

Говорећи о новом Савјету министара за које Предсједништво даје мандат, Цвијановићева је рекла да је разговарано о тој теми, али да још нису почели формални преговори и да је познато да ће СНСД и ХДЗ БиХ настојати да се држе заједно у тој поставци.

- Хрвати по ротацији треба да добију ту позицију ако се макар нечега хоћемо да држимо у овој земљи што је утврђено од раније - рекла је Цвијановић потврдовши да ће то бити тест прије свега за бошњачког члана Предсједништва БиХ Дениса Бећиревића будући да је Жељко Комшић рекао како неће подржати приједлог хрватске стране.

Она је сматра да ће свакако бити прилично хаотична ситуација у предстојећем периоду према хрватском корпусу.

- Препознајем то по најавама новоизабраних чланова Предсједништва БиХ, али остаје на нама да видимо како ћемо ту слагалицу учинити примјереном - навела је Цвијановић, која је потпредсједник СНСД-а.

На питање колико ће у тој постизборној архитектури имати утицаја странци чији се рукопис и те како препознаје да у власти не желе видјети водећу српску странку СНСД, али и бошњачку СДА, Цвијановић је одговорила да је то већ традиционална поставка.

- У свакоме случају странци би више жељели видјети оне који су наша опозиција овдје јер рачунају да с њима имају мање сукобљавања, односно да лакше могу испунити њихова очекивања. Но, воља народа је јача од онога што желе странци. Ми смо познати по томе да бранимо ставове и позицију Републике Српске на темељу Устава. Ми желимо да цијела БиХ тако функционише. То често представља проблем међународним званичницима који желе да се зажмури на око док се преносе надлежности с ентитета на ниво БиХ насупрот Дејтонском мировном споразуму - нагласила је Цвијановић.

Она је указала да међународни званичници настоје од БиХ створити централизовану структуру због чега наилазе на отпоре институција Републике Српске у којима је доминантна политика СНСД-а.

На питање како коментарише одлуку у вези са изборним прописима у Федерацији БиХ коју је донио Кристај Шмит, Цвијановићева је одговорила да никакав Шхмит нити његови претходници нису требали интервенисати на такав начин.

- Било је ситуација у којима су високи представници наметали рјешења која су била против устава и Дејтонског споразума. У начелу не слажем се са Шмитовом одлуком, исто као и других странаца када се постављају изнад демократски изабраних институција. Заједно с тиме у БиХ увијек имате једног кочничара, а опћенито те кочнице стижу од бошњачке политике када год се требамо нешто договорити или омогућити права хрватском конститутивном народу у изборноме процесу - рекла је Цвијановић.

Она је додала да је видјела реаговања Бошњака који су оспоравали ову одлуку, а хрватска страна је изражавала задовољство, наводећи да је неприхватљиво да се народима оспоравају права која су им додијељена Уставом.

Говорећи о постојању могућности за унутрашњи договор у БиХ због чега не би морали интервенисати високи представници и да могу отићи из земље, Цвијановић је истакла да годинама препознаје да то тражи српски и хрватски политички корпус, те да су иницирали различите разговоре с намјером да се дође до заједничког, свима прихватљивог рјешења.

- Бошњачки политичари су много пута судјеловали у тим разговорима, али брзо би се показало да се радило о фингирању и куповини времена око Изборног закона. У томе смислу не видим политичку вољу да се сједне и разговара. Ја желим да до тога дође јер ова земља неће бити одржива ако нема унутрашњег договора. Не можете очекивати да ће странци деценијама држати на окупу земљу док су унутрашњи фактори незадовољни.

Овдје су незадовољства различите врсте, од Хрвата када је ријеч о легитимном представљању, а код Срба је то дерогирање надлежности Републике Српске, те да се централизује БиХ. Ствари су одавно дошле до зида. Ако не буде тога унутрашњег договора, ми ћемо тешко моћи наставити овако у будућности - нагласила је Цвијановић.

На питање да ли данас постоји заједнички именитељ који повезује три доминантне националне политике Бошњака, Срба и Хрвата које се нису промијениле од 90-их година, Цвијановић је рекла је Устав тај који нас треба држати окупљеним и да је то природно, нормално и једино исправно.

- Егзибиције које смо имали деценијама с реалношћу која одудара од Устава је довела у овакво немогуће стање. Видим могућност разговарати ако то људи желе, а бошњачка страна нема таквих амбиција забог тога што су се ослањали на странце који су им излазили у сусрет са испуњавањем централистичких жеља политичког Сарајева. Посљедња интервенција представља својеврсну изнимку у мору неуспјешних покушаја - нагласила је Цвијановић.

Коментаришући чињеницу да је БиХ поновно имала ситуацију у којој је амбасадор при УН-у по упутама Жељка Комшића напао Кристијама Шмита без заједничког става Предсједништва БиХ које је задужено за спољну политику, Цвијановић је рекла да то говори да је БиХ апсолутно хаотична земља у којој нема реда, у којој се не поштују унутрашње структуре.

- Имали смо у претходном периоду министра иностраних послова која је радила мимо званичних ставова Предсједништва БиХ или је наступала као портпарол само једне стране. То говори да постоје узурпаторска настојања одузимања надлежности. Док се не доведе у ред спољна политика, ми чак не можемо ни глумити да смо нормална уређена земља прихватљива за све. Погледајте ситуацију на мултилатералним или билатералним скуповима, тамо се простор користи за истицање приватних ставова, а не заједничка прича БиХ - указала је Цвијановић.

Према њеном мишљењу, дипломатија се користи да би промовисали став бошњачких политичких странака, те да је то апсолутно неприхватљиво.

Она је потврдила да постоји приватизација институција БиХ, превасходно према Хрватској и Србији, додавши да стално постоји набој према те двије земље.

- С првим сусједима умјесто да градите и поправљате односе, тражите стратешки интерес, бошњачка, а у првом реду сарајевска политика стално ствара проблеме и напетости. Коче се пројекти са Србијом, с Хрватском. Ако било ко из тих земаља нешто каже о стању у БиХ одмах имамо отровне стрелице, вика и галама. Ово је у правом смислу свађалачка земља. Та свађалачка политика у међусобним, регионалним и ширим односима мора се прекинути - оцијенила је Цвијановић.

Она је додала да су том политиком сталног нападања других, представљајући себе жртвом дошли до тога да би сви извана требали испуњавати њихове жеље што је катастрофално.

- БиХ трајно показује одсуство капацитета да се позиционира као иоле озбиљна земља, чак и у непосредном окружењу, а камоли у Европи или на глобалној сцени. Није БиХ потентна да постане глобално важан играч, али може бити довољно озбиљна да се престане срамотити. А упорно се срамоти - констатовала је Цвијановић.

На питање да ли има оптимизма да ће БиХ у децембру добити кандидатски статус, Цвијановићева је рекла да нема ту никаквог оптимизма, то је све изнуђено.

- Када смо прижељкивали тај статус, који је био темељен на реалним аргументима, донио би подстицај у претходном периоду. Но, сада се то дијели и БиХ по логици да су то и други добили који су сада практично у рату, па ето добиће и БиХ. То је потпуно супротно од начела и услова које ЕУ прописује. Могу разумијети и да се ЕУ нашла у ситуацији у којој се тешко сналазе. Њима је битно у овој утакмици сврставања забиљежити ко припада том интересноме кругу - навела је Цвијановић.

Она је нагласила да је апослутно некоректно БиХ поставити 14 услова од којих су три или четири, а два сигурно апсолутно непроводиви, јер дословно значе одузимање потенцијала и надлежности ентитетима и њихов пренос на ниво БиХ.

- Ако тамо пише да ће ниво БиХ донијети одлуку ако се не могу договорити ентитети, онда се ради о бруталном кршењу Устава на што ми никада нећемо пристати. Устав је јасно прописао ко се чиме бави. Не може одлуке из надлежности Народне скупштина Републике Српске доносити парламент БиХ. Или ако Влада Републике Српске нешто не усвоји, онда да пресуђује Савјет министара. То су немогући захтјеви. Дуго година сам понављала да БиХ заслужује кандидатски статус. То се требало много раније догодити. Сада то практично мало шта значи јер је свима јасно како од скорог пријема нових земаља нема ништа - констатовала је Цвијановић.

Говорећи о томе да се у оквиру ових "реформи" уз укидање надлежности Републике Српске заговарало и укидање конститутивности народа, Цвијановић је рекла да БиХ има "стручњаке" који сједе у неким западним парламентима, канцеларијама који говоре што би то било паметно направити у БиХ.

- Да овдје постоји сагласност о тако нечему то би се већ догодило. Није то ствар нашег хира. Не треба нама никакав заступник у Бундестагу или европски повјереник. Али, када погледате искуства вишенационалнх држава у Европи онде видите да рјешења из БиХ заправо функционишу тамо. За БиХ је најважније да у потпуности проживи свој уставни концепт и на темељу тога може доносити реформе када су о томе сагласне све три стране.

Но, управо је проблем БиХ што није могла ни проживјети свој уставни концепт због промјена Дејтона и наметања рјешења. Често пута смо слушали зашто се Срби противе одузимању надлежности или зашто Хрвати траже легитимне политичке представнике. Такви ставови не да не помажу, него штете БиХ. БиХ ће сасвим сигурно дуги низ година још живјети на начелима конститутивности ако буде очувана напорима свих страна - рекла је Цвијановић.

На питање шта је реалније - грађанска БиХ, отцјепљење Републике Српске или хрватски ентитет у БиХ, Цвијановићева је рекла да је у политици све реално.

- Нећемо елаборирати шта су могуће, немогуће, тешко или лако предвидиве посљедице за сваки од тих концепата. Оно што ја говорим да би могао бити најлакши начин да живите јесте да се о томе направи договор те да се на темељу тога одвијају сви односи. За то нам је прије свега потребан унутрашњи договор. За мене би то било прихватљиво на такав начин уредити односе.

А то прије свега значи јасна позиција Републике Српске која је дефинисана Уставом те БиХ која не гуши саму себе тако што ће гушити данас Србе, сутра Хрвате а прекосутра Бошњаке. Напросто, у овој земљи сви морају бити комотни и тако се осјећати. У таквој ситуацији не видим никакав проблем да БиХ опстаје, функционише и биљежи своје успјехе. Сада је такво стање да БиХ не биљежи ништа. Она је сада тотално замрзнута, рекла бих скоро бескорисна земља - оцијенила је Цвијановић.

Она је нагласила да би БиХ и те како могла бити корисна када би постигли унутрашњи договор, а након тога би је и други доживљавали озбиљније. 

Опозиција мора промијенити однос према народу и Републици Српској

Цвијановић наводи да опозиција у Републици Српској покушава 20 година да дође на власт, али не успијева, те да би то некада остварали морају промијенити свој однос и политике према народу и Републици Српској.

Цвијановићева је рекла да не зна зашто опозиција протестује с обзиром на то да су њихови захтјеви одбијени.

"Оно што је за нас било проблематично јесте да су у захтјевима који су постављени у суштини довели до незаконитих одлука Централне изборне комисије /ЦИК/ о поновном пребројавању листића, на што смо ми реаговали, такође, према суду који је на крају заузео коначан став. Није довољно да се неко само не слаже с чињеницом да није побиједио на изборима, него је морао доставити неке доказе о неправилностима. Због тога је постизборни процес протекао у хаотичном стању. На крају је ЦИК донио одлуке које суд није проблематизовао. Очекујем да сада уђемо у мирнију фазу у којој ће Република Српска врло брзо формирати власт и доносити одлуке важне за наше грађане", истакла је Цвијановићева.

Она је нагласила да није било изборних неправилности или су биле минорне да се апсолутно не може довести у питање изборни процес.

"Одређена бирачка мјеста су имала пропусте, али ништа више од тога. Не постоји нити један стварни показатељ да је постојала превара која је једном кандидату омогућила побједу, односно другом пораз. За мене је важно да су пропусти утврђени, али и да се санкционишу они који су одговорни за то. Све друго је у домену воље народа која је препозната и призната", рекла је Цвијановићева за "Вечерњи лист", издање за БиХ.

На питање да је наводно предсједник Србије Александар Вучић на задњим изборима у БиХ играо на двије карте, на СНСД, али и на опозицију, Цвијановићева је рекла да није примијетила било какве политичке интервенције које би значиле мијешање у унутрашње ствари, те преферирање неке од политика, што је јако мудар приступ према Републици Српској.

Према њеним ријечима, Вучић се, кроз обављање важних позиција у Србији, поставља тако да поштује оно што је договор сва три народа у БиХ.

"То је показао више пута, али исто тако је истицао да има посебне емоције према Републици Српској што је сасвим разумљиво. Све интервенције од Владе Србије биле су усмјерене да би се овдје остварио бољи живот и да дају допринос ономе што ми овдје радимо", рекла је Цвијановићева.

Говорећи о томе да САД наводно желе елиминисати Милорада Додика из власти "јер га сматрају руским играчем а што је посебно опасно сада у времену кризе у Украјини", Цвијановићева је појаснила да је то једна нова симпфликација у мору различитих објашњења.

"У два наврата Милорад Додик је стављан на листу санкционисаних од САД, а када видите образложење не можете вјеровати да је то `ремећење Дејтонског споразума`, док се управо он најснажније бори за Дејтон. Он се противи његовим девијацијама. Што се тиче самог Додика, он је прије свега човјек Републике Српске. Дјеловањем је показао да треба сарађивати са свима у свијету јер ми овако малени, кога се ништа заправо не пита не бисмо требали бирати страну пријатеља и непријатеља. За мене су непријатељи само они који вам желе поништити идентитет и онемогућити конзумирање права која вам је дао Устав", појаснила је Цвијановићева.

На питање како доживаљава поруке попут оне која је недавно зазвонила у јавном простору "како Додика треба смирити, умирити, уклонити или убити", Цвијановићева је рекла да "каква год да је та реченица била, проблематично је то да смо дошли у једну тешку ситуацију у којој ће се тешко изградити унутрашњи односи".

Она је рекла да како политичари морају бити озбиљни и одговорни у иступима тако морају бити и сви други јавни дјелатници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана