Цвијановић: БиХ је закржљала држава, Српска ће повлачити своје потезе

СРНА
Цвијановић: БиХ је закржљала држава, Српска ће повлачити своје потезе

БАЊАЛУКА- Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да је процес који се пред Судом БиХ води против предсједника Републике Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића политички и да је то доказ да је БиХ закржљала држава, те да ће Српска повлачити своје потезе.

Цвијановићева је рекла да су за такву, закржљалу БиХ, криви странци.

"Неко ко се нада да ће тиме ојачати БиХ, додатно ће је срозати и проузроковаће море реакција и на сам процес и на све", рекла је Цвијановићева.

Цвијановићева је навела да се, осим политичара у БиХ, и правници требају бавити тиме да ли високи представник јесте или није законодавац.

"Има ли он негдје прописану такву улогу, а да се налази у међународном праву, не говорим о ономе што су пискарали послије по Савјету за имплементацију мира /ПИК/. То је самозвано тијело које није предвиђено Дејтоном, које је само узурпирало права страна", појаснила је Цвијановићева.

Она је напоменула да Кристијан Шмит није испоштовао процедуру именовања које је требао потврдити Савјет безбједности.

"То је разједињујући однос и то нас не приближава, него нас све више одмиче једне од других", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је Федерација БиХ /ФБиХ/ навикла да странци завршавају послове.

"Имају очекивања од таквих странаца. Они су њима намјештали ствари мимо Устава БиХ, онако како су они жељели", рекла је Цвијановићева за Радио Републике Српске.

Цвијановићева је истакла да потезима било кога из Републике Српске, а посебно предсједника Републике Милорада Додика, није проузрокована никаква штета.

"Зашто би био крив неко ко извршава своју уставну улогу? У оптужници пише да је Додик погријешио јер је извршавао своју уставну улогу. Замислите колико је то смијешно. То је и смијешно и трагично и показује колико је БиХ неизрасла у функционалном, политичком, демократском и европском смислу", нагласила је Цвијановићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана