Цвијановић: Без суштинске деколонизације свијета нема стабилног међународног поретка

ГС
Цвијановић: Без суштинске деколонизације свијета нема стабилног међународног поретка

Геополитичке напетости, ратови и хуманитарне кризе у фокусу су Самита Покрета несврстаних у Кампали, којем присуствује српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић као представник земље посматрача.

Нагласила је да без суштинске деколонизације свијета нема стабилног међународног поретка.

Дугогодишњем свјетском поретку истекао је рок. Неопходно је пронаћи нове формуле за сарадњу и мирољубиву коегзистенцију.

Ово је јединствена порука, која је одаслана из Кампале.

Да без суштинског ослобађања од колонијалне свјетске власти нема стабилног међународног поретка нагласила је и Цвијановић.

Имамо велики број земаља суочених са проблемима, налазе се на различитим географским просторима, широм планете. Али, свакако, окупљени око идеје да не треба да се сврставају када су у питању ратови – истакла је Цвијановић.

Самит Покрета несврстаних од изузетног је значаја и за земље бивше Југославије, почевши од економске сарадње, сагласни су Цвијановићева и министар спољних послова Србије Ивица Дачић који такође учествује на самиту у Кампали.

– За наш простор шаљу добру визију како сарађивати и унапређивати наше односе. Како не ратовати, већ за столом преговоарати и доћи до рјешења – навела је Цвијановић.

Самиту Покрета несврстаних присуствује више од хиљаду и по делегата, а предсједавајући од ове године је предсједник Уганде Јовери Кагута Мусевени.

У уводном обраћању подсјетио је да је први Самит одржан у Београду, 1961. године.

Овај Покрет, појашњава, био је неопходан противотров ирационалној поларизацији између капиталистичких западних земаља и комунистичких, углавном источних земаља, преноси РТРС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана