Цвијановић: Бавите се ФБиХ, умјесто што кидишете на Српску

Срна
Цвијановић: Бавите се ФБиХ, умјесто што кидишете на Српску

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Не чуди што бошњачки политичари стално призивају неке високе представнике, судије из Уставног суда БиХ, па и тужиоце, јер су они једино чиме располажу, али недовољно да би направили државу какву сањају рекла је српски члан и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић.

На питање да прокоментарише захтјев бошњачког члана Предсједништва Дениса Бећировића упућен главном тужиоцу Миланку Кајганићу да му достави информацију шта је предузео против званичника Републике Српске у предметима књижења имовине, Цвијановићева је поручила Бећировићу да успут затражи информацију и за оне званичнике и институције из ФБиХ и њених кантона који нису извршили десетине одлука истог тог суда.

“Успут било би генерално боље да се позабави ФБиХ у којој је биран и покуша прво тамо да ријеши успостављање федералне владе, а да не вуку за рукав Кристијана Шмита да то ријеши умјесто њих, па срамотну појаву 'двије школе под једним кровом', ратнохушкачку и увредљиву реторику вјерских и политичких представника, па коначно може да се позабави и бројним неизвршеним одлукама Уставног суда БиХ”, нагласила је Цвијановићева.

Што се тиче имовине, појаснила је Цвијановићева у изјави за Срну, она да припада нивоу БиХ или да је тамо предвиђено да се регулише, не би онда било тражено прије 10 и више година да се непокретна војна имовина пренесе у власништво и прекњижи на Министарство одбране у Савјету министара.

“И шта год кажу и Бећировић и други, што се мене тиче то питање ту и почиње и завршава. Нека се баве Федерацијом и ту покажу своју политичку способност, умјесто што кидишу на Републику Српску”, нагласила је Цвијановићева.

У спољнополитичким циљевима никакав фокус није на НАТО интеграцији

Цвијановић је изјавила да, реално говорећи, у спољнополитичким циљевима БиХ није никакав фокус на НАТО интеграцији јер ту нема политичке сагласности.

Упитана да прокоментарише изјаву министра иностраних послова у Савјету министара Елмедина Конаковића да је улазак у НАТО приоритет спољне политике БиХ Цвијановићева је одговорила да сва та прича, без обзира изрекао је министар Конаковић или неко други, напросто није тачна.

Цвијановићева је подсјетила да је Народна скупштина Републике Српске прије неколико година донијела акте о неутралности када је ријеч о приступању било каквим војним савезима.

"Али и прије разних турбуленција на глобалној сцени, а и прије тог става Народне скупштине Републике Српске прича о приступању НАТО савезу је покопана још онда кад смо се бавили непокретном војном имовином гдје је тражено да она буде са ентитета пренесена у власништво БиХ, односно Министарства одбране", нагласила је Цвијановићева.

Она је навела да је то био најобичнији трик којим би се наставила ерозија ентитетских надлежности и зато је и услиједила реакција институција Републике Српске, али у једну руку и признање коме имовина оригинално припада.

"У међувремену ствари су се умногоме промијениле, а и додатно закомпликовале глобалним дешавањима, тако да вјерујем да би Народна скупштина Републике Српске, да данас поново разматра те ствари, још снажније изразила став и о неутралности и о потреби да се кроз дијалог рјешавају ствари и у БиХ и у нашој регији", истакла је Цвијановићева.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана