Цвијановић: Три верзије Гутерешовог писма у медијима, ниједна није дошла до мене

Срна, Агенције
Цвијановић: Три верзије Гутерешовог писма у медијима, ниједна није дошла до мене

БАЊАЛУКА - Три верзије писма генералног секретара Антониа Гутереша се врте по медијима, али ниједна није дошла до мене, изјавила је српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић на конференцији за новинаре.

Цвијановић је поручила да је ово озбиљно кршење свих дипломатских пракси и закона.

- Овдје се прибјегло фалсификовању писма високог функционера глобалне организације. Ја сам јуче реаговала на лажну ствар која је у медијима пласирана са рјечју "оnly" или "само" која не постоји у оригиналу. Сад ја морам питати генералног секретара поново, и ако то не буде хтјела урадити Мисија и МИП, ја опет морам директно да питам човјека шта да радим када су ме блокирали овдје, да га питам да ли у његовом писму пише "само" - рекла је Цвијановићева.

Цвијановић је недавно од Гутереша тражила да им из Савјета безбједности УН доставе одлуку о именовању Шмита за високог представника у БиХ у складу са, како је навела, Анексом 10 Општег оквирног споразума за мир, Дејтонског споразума из 1995. године.

Антонио Гутереш је, како су пренијели медији у ФБиХ, одговорио да “УН није потписник Дејтонског споразума нити је УН члан Савјета за имплементацију мира (ПИК) – јединог релевантног тијела за именовање високог међународног представника у БиХ.

У одговору који су објавили федерални медији, а који је, како се наводи, достављен преко Мисије УН у БиХ напомиње се да су документа СБ УН јавности на располагању на Службеном документационом систему УН.

Додато је да Секретаријат УН остаје посвећен подршци БиХ на њеном путу ка одрживом миру и развоју.

-Надамо се да ћемо и убудуће наставити сарадњу са свим елементима у држави који воде том циљу - стоји у одговору Гутереша.

Ако будем прегласана, покренућу вето на закључке Бећировића

 Жељка Цвијановић изјавила је да ће у другом кругу гласања бити против и уложити вето на закључке које је предложио бошњачки члан Предсједништва БиХ Денис Бећировић, односно обратити се Народној скупштини Републике Српске.

Цвијановићева је истакла да има право на вето, јер све што је наведено у закључцима односи се на спољну политику и спомиње Дејтонски мировни споразум.

-Закључцима се покушало издејствовати да се уведу санкције против званичника Републике Српске. Поједини медији су тврдили да су усвојени закључци и да немам право вета, што није тачно - рекла је Цвијановићева на конференцији за новинаре.

Она је истакла да је закључцима тражена интервенција ЕУ када је ријеч о санкционисању било кога, а то се неће догодити.

-Биће други круг гласања и сигурно је да ће бити исти исход. Ако будем прегласана покренућу вето и обратити се Народној скупштни Републике Српске -додала је Цвијановићева.

Бећировићеве закључке је прије некилико дана усвојило Председништво БиХ тако што су хрватски и бошњачки чланови тог тијела поново прегласали српског. У закључцима које је предложио бошњачки члан Денис Бећировић, а подржао хрватски Жељко Комшић, износи се низ тешких квалификација на рачун Српске, те наводи како смјеста треба да се „прекине с ултиматумима, сепаратистичким политикама и нападима на државу и њене институције”.

Повод за усвајање ових закључака су активности у РС, гдје су усвојени закони који су одбацили одлуке високог представника и Уставног суда БиХ.

Бећировић и Комшић оптужују Бањалуку за „атаковање на Дејтонски споразум“, чиме се, како наводе, „угрожава мир у БиХ и регији”.

У закључцима које је потребно усвојити и у другом читању, након чега српски члан Предсједништва БиХ може да уложи вето, наводи се како је спречавање спровођења одлука Уставног суда „нелегална радња и кршење Устава БиХ”.

Бећировић и Комшић позивају високог представника да дјелује, а представнике међународне заједнице да „престану да толеришу антидејтонску политику Српске”, док Србију и Хрватску позивају да „поштују принцип суверене једнакости држава и принцип неинтервенције у унутрашња и спољна питања других држава”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана