Ћурић: Потребно показати чињенице да Срба скоро па нема у Сарајеву

Срна
Foto: ГС/Анадолија

ТРЕБИНЈЕ - Градоначелник Требиња Мирко Ћурић упутио је подршку градоначелнику Источног Сарајева Љубиши Ћосићу, поводом постављања табли са натписом „Источно Сарајево - град 157.000 Срба који су морали напустити Сарајево“, истакавши да су то чињенице које је потребно показати.

Ћурић наводи да нема разлога да се сумња у вјеродостојност табли које су постављене на улазу у Источно Сарајево.

“То су чињенице, подаци који су званични, мислим да је сувишно коментарисати да ли су Срби протјерани или су сами отишли, јер се све зна шта се дешавало у том периоду, у сваком случају били су онемогућени да наставе живот у Сарајеву. Табла управо говори да су напустили Сарајево”, рекао је Ћурић.

Он је додао да је познато да Срба скоро па никако тренутно нема у Сарајеву, те је упутио пуну подршку градоначелнику Источног Сарајева.

“Потребно је показати праве чињенице, нисмо такви да провоцирамо, него желимо да заштитимо своје и покажемо ко смо, шта смо и како смо створени. Крвљу наших људи који су ратовали за Републику Српску, не смијемо и нећемо да их заборавимо”, истакао је Ћурић.

Он је указао на то да постоји тенденција својатања институција БиХ, те да се приликом обиљежавања и натписа не спомиње страдање Срба.

“Нека не својатају институције БиХ, као да су њихове, да у њима обиљежавају оно што они желе”, рекао је Ћурић.

На шест кључних улаза у Источно Сарајево прије два дана су постављене табле са називом и подручја града на српском и енглеском језику, на којима је истакнут податак да је 157.000 Срба морало напустити Сарајево.

Након тога је градоначелник Сарајева Бењамина Карић поднијела кривичну пријаву против градоначелника Источног Сарајева Љубиша Ћосић за, како је навела, “изазивање или распиривање националне, расне или вјерске мржње”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана