Ћургуз ослобођен оптужбе за ратни злочин

Срна
Ћургуз ослобођен оптужбе за ратни злочин

БРЧКО - Основни суд Брчко дистрикта ослободио је од оптужбе Пантелију Ћургуза (63), оптуженог да за ратни злочин против ратног заробљеника у септембру 1994. године у Крепшићу код Брчког.

По оптужници која га, уз другооптуженог Жељка Слијепчевића, терети за мучење заробљеног припадника Хрватског вијећа одбране (ХВО) и нечовјечно поступање према њему као ратном заробљенику, суд је донио ослобађајућу пресуду, јер није доказано да је Ћургуз починио кривично дјело.

Ћургуз је, некадашњи предсједник Борачке организације Републике Српске (БОРС).

Ћургуз и Слијепчевић оптужени су за окрутно поступање и мучење према припаднику ХВО Орашје И.С, кога је, како је саопштено из брчанског тужилаштва, приликом покушаја преласка борбене линије ка Брчком заробила Војска Републике Српске (ВРС).

"Они се терете да су, као припадници 11. Козарско-Дубичке бригаде ВРС, И.С, који је био затворен у приватним објектима у Крепшићу, везаног ударали по лицу и тијелу, испитујући га тако до признања о злочинима према српском становништву", навели су из брчанског тужилаштва.

Како су додали, првооптужени Ћургуз, тадашњи начелник штаба бригаде и другооптужени Слијепчевић, референт за безбједност, оптужени су да су као саизвршиоци, мучили, те нечовјечно поступали и наносили велике патње заробљеном.

Ћургуз је, дакле, неправоснажно ослобођен од оптужбе, јер није доказано да је починио кривично дјело, док је поступак против Слијепчевића почетком ове године раздвојен због болести оптуженог.

"По пријему писаног отправке ослобађајуће пресуде, Тужилаштво ће изјавити жалбу Апелационом суду Брчко дистрикта", навели су из Тужилаштва, преносе Независне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана