Чубриловић за „Глас“: Конаковић промашио и тему и мјесто

Маријана Миљић Бјеловук
Чубриловић за „Глас“: Конаковић промашио и тему и мјесто

Политику ни у ком смислу не треба мијешати у градњу аутопута од Београда до Сарајева, а то што је урадио министар иностраних послова БиХ Елмедин Конаковић у Анталији на дипломатском форуму то није ништа друго до политизација тог важног пројекта, рекао је “Гласу Српске” министар саобраћаја и веза РС Недељко Чубриловић.

Он је иступ Конаковића за викенд у Турској оцијенио као промашен те додао да кроз Републику Српску градња аутопута није спорна, али и нагласио да највеће привредне центре у Српској и БиХ треба увезати са Београдом, који је најзначајнији центар, хтјели то признати поједини или не.

ГЛАС: Министар иностраних послова БиХ Елмедин Конаковић на форуму у Анталији посвађао се јавно са шефом дипломатије Србије Ивицом Дачићем у вези са трасом аутопута од Београда до Сарајева? Како то коментаришете?

ЧУБРИЛОВИЋ: На овом нашем простору сваком је дозвољено свашта да прича па тако и Конаковићу о мрежи аутопутева за које вјерујем да није подобно упућен, као ни у многе друге свари. Али са друге стране дозвољава себи да води трасу аутопута куда он мисли или куда замишља да би требало. То је срамота и погрешан начин на који је изнесено то што је изнесено и то без икаквих аргумената.

ГЛАС: Споменуо је Санџак, који до сада није спомињан у градњи овог аутопута. Откуд то?

ЧУБРИЛОВИЋ: То што је он изјавио у Анталији је срамота и незнање. То би било исто као када бисмо ми градили аутопут преко Прњавора за Градишку или не знам куда. Не знам шта да мислим послије свега. Конаковић ми се чинио нормалним човјеком и политичаром те је давао наду да може доћи до неких нормалних рјешења која ће бити исплатива за све стране у БиХ. Ван сваких оквира је мијешати политику у те пројекте, треба гледати ово са економске стране, оно што је најбоље за привреду једне и друге државе, како и на који начин их увезивати и радити. Ово је потпуна политизација свега па ево и онога што не би требало никако да буде. Конаковић је потпуно промашио тему, ако није и мјесто на којем је говорио.

ГЛАС: Шта је уопште са трасом аутопута од Београда до Сарајева? Шта је спорно?

ЧУБРИЛОВИЋ: Траса аутопута од Београда до Сарајева је иницијатива свих страна у које је био укључен и турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган. Ту није никада постигнута сагласност са ФБиХ. Кроз Републику Српску ништа није спорно. Ради се рута Београд - Кузмин - Бијељина - Брчко. Да ли ће они од Брчког према Тузли или неком другом трасом није познато, али ја сам мислио да су они нашли заједничко рјешење ипсилон краком да се то ријеши и да буду сви задовољни. Нама је важно да је рута према Добоју, односно Брчко - Добој - Бањалука усаглашена. Никада се нисмо мијешали у то у којем ће се то правцу радити кроз ФБиХ, то је потпуно њихова ствар, као што је наша ствар кроз Републику Српску. Треба да урадимо оно што је могуће и што је договорено. Наравно економски најисплативије би било да иде траса од Брчког до Тузле, односно да увежемо највеће привредне центре у Српској и БиХ са Београдом. То је највећи град, центар бројних дешавања и сви су наслоњени на тај простор.

Брчко заједнички проблем

ГЛАС: У јавности смо добили слику да је спорна само траса кроз Брчко, о којој треба да се договоре јавна предузећа за аутопутеве ентитета, уопште се није спомињала ФБиХ, као проблем.

ЧУБРИЛОВИЋ: Нисмо се мијешали у њихово одређивање тог правца нити су они нама икада званично доставили да је то усаглашено. Знамо за проблем око Брчког, јер је то заједнички проблем, с обзиром на контакт тачке које су нама веома важне и ми ћемо без сумње доћи до њих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана