Чубриловић: Вјерујем у деблокаду пројеката Српске са нивоа БиХ

Срна
Чубриловић: Вјерујем у деблокаду пројеката Српске са нивоа БиХ

БАЊАЛУКА - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић вјерује да ће пројекти који се односе на Републику Српску коначно бити одблокирани када је ријеч о ставу Савјета министара, па тако и пројекат који се односи на изградњу аеродрома у Требињу.


Чубриловић је нагласио да Република Српска није блокирала пројекте у Федерацији БиХ која је користила сваку прилику да блокира Републику Српску.

“Ријеч је о пројектима који би користили свим грађанима БиХ, као што је гасовод, ауто-путеви или аеродром. Нико никога не пита каква крвна зрнца има ако користи услуге те врсте”, рекао је Чубриловић Срни.

Он је рекао да вјерује да ће бити испоштован постигнути договор политичких представника на нивоу БиХ, јер и Српска има шта да каже о питању пројеката у Федерацији БиХ.

Значајан помак у раду бањалучког аеродрома

Чубриловић је оцијенио да је бањалучки аеродром у протеклом периоду направио значајан помак, прије свега захваљујући сарадњи са јефтиним компанијама, али и одређеним инфраструктурним захватима који су омогућили пружање боље и брже услуге путницима.

Он је поручио да паралелан развој друмског, жељезничког и авио-саобраћаја мора да прати један другог да би Српска, али и БиХ могла бити конкурентна на тржишту.

“Има простора за унапређење. Неке добре ствари су урађене када је ријеч о путној инфраструктури, жељезничком саобраћају, авио-саобраћају, области телекомуникација, али има и онога на чему треба озбиљно радити и поједине ствари конкретизовати”, нагласио је Чубриловић.

Неопходно улагати у жељезнички саобраћај

Када је ријеч о жељезницама, он је додао да ће се у овој области морати подузети значајнији кораци имајући у виду да су жељезнице стратешко предузеће сваке државе, те да би тако требало бити и у Српској.

“Бојим се да 'Жељезнице Републике Српске' у неком претходном периоду нису имале адекватан третман какав би требало. Није то тако профитабилно предузеће нити самоодрживо, али то не значи да не треба да се улаже. Потребан је велики новац. Република Српска ће се заиста морати да опредијели да ли ће ту врсту саобраћаја да подржи”, истакао је Чубриловић.

Он је навео да има приједлога, пројекција и студија које говоре да треба да се уложи и у инфраструктуру и у средства рада, прије свега локомотиве и вагоне, као и да се осавремене пруге.

“Готово да немамо путнички саобраћај, али не из разлога што 'Жељезнице' нису у стању да пруже ту врсту услуга, већ што је таква привредна активност и однос и све терете смо преселили на друмски саобраћај, па и путнике”, рекао је Чубриловић.

Када је ријеч о ауто-путевима, ресорни министар је рекао да је најближи реализацији пројекат изградње ауто-пута Бањалука-Приједор, гдје се већ одмакло са активностима.

Чубриловић је додао да ће се покушати и са реализацијом осталих ауто-путева, али се чека сагласност инвеститора.

“Од укупне политике међународне заједнице према Републици Српској зависи довршетак Коридора 'Пет це' кроз Републику Српску, али вјерујем да ћемо наћи начина да те пројекте приведемо крају без обзира на гледање из угла политике ЕУ”, закључио је Чубриловић.

Наредне године планирано неколико закона

Када је ријеч о законској регулативи, он је најавио доношење нових закона који ће бити прилагођени осавремењавању и улагању у поједине области, те да је у наредној календарској години планирано доношење низа закона из ресора Министарства саобраћаја и веза.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана