Чубриловић: Уставни суд БиХ потпуно злоупотребио своју позицију

Г.С.
Чубриловић: Уставни суд БиХ потпуно злоупотребио своју позицију

БАЊАЛУКА - Уставни суд БиХ је одлуком да избрише одредбу у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија које је изабрао Представнички дом Парламента ФБиХ и најмање један судија кога је изабрала НСРС, потпуно злоупотријебио своју позицију, рекао је Недељко Чубриловић министар саобраћаја и веза Републике Српске.

Истакао је да Република Српска мора да проналази правна рјешења против одлуке Уставног суда.

- Ако се уђе на овај начин одлучивања упитна је имовина Српске, а онда и Република Српска - додао је Чубриловић за РТРС.

Чубриловић је истакао да је евидентно да се у континуитету Српској отимају надлежности више од двије деценије.

- Некада се то радило преко високих представника, а данас преко Уставног суда БиХ много више. Ова одлука је политичка која има негативне правне посљедице и морали смо да дамо до знања да Српска то неће више моћи да трпи - нагласио је Чубриловић.

Подсјећамо, Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Уставни суд треба да до сутра до 12 часова укине одлуку којом је избрисао одредбу у Правилу о одгађању сједнице ако не присуствују најмање тројица судија.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је јуче измјене Закона о објављивању закона и других прописа Републике Српске, којим се прописује да престаје обавеза да се у републичком Службеном гласнику објављују прописи и други акти које доноси високи представник у БиХ.

Усвојено је и десет закључака у вези са неуставним дјеловањем Уставног суда БиХ. Од 61 присутног посланика, за усвајање приједлога закона о измјени наведеног закона гласала су 54 посланика. Није било гласова против и уздржаних.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана