Чубриловић: Резолуција о Сребреници неће допринијети суживоту у БиХ

СРНА
Чубриловић: Резолуција о Сребреници неће допринијети суживоту у БиХ

БАЊАЛУКА- Предсједник ДЕМОС-а Недељко Чубриловић сматра да резолуција о Сребреници коју припремају бошњачки и страни фактори у УН неће допринијети суживоту и добрим односима на овим просторима.

Чубриловић је рекао Срни да такве резолуције, које остављају одређене лоше посљедице, нису обавезујуће, али да је српском народу у вези с тим потребно јединство, попут јуче исказаног када су се у Београду састала руководства Републике Српске и Србије.

"Треба да држимо до својих ставова, рјешења и будемо проактивни у свим тим пословима, јер када год српски народ показује јединство, лакше је пружати отпор", додао је Чубриловић.

Он је рекао да је БиХ и даље потребан дијалог свих њених домаћих фактора.

"Компромис и дијалог су једина рјешења која БиХ могу донијети просперитет и бољитак за све њене грађане", рекао је Чубриловић.

Након руског вета у Савјету безбједности УН британској резолуцији о Сребреници 2015. године, нова резолуција о Сребреници би могла бити представљена на сједници Генералне скупштине УН овог мјесеца.

Независна међународна комисија за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године закључила је да се у Сребреници није догодио ни појединачни злочин геноцида нити геноцид уопште.

Водећи израелски историчар и стручњак за питања Холокауста Гидеон Грајф раније је појаснио значење појма "геноцид", наводећи да се односи "на намјеру једне групе да потпуно уништи други народ", а Комисија од 10 свјетских експерата закључила је да Срби никада нису имали такав план ни у Сребреници нити на било ком другом мјесту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана