Чубриловић: Порука заједничке сједнице ентитетских влада - нема оспоравања пројеката

Срна
Чубриловић: Порука заједничке сједнице ентитетских влада - нема оспоравања пројеката

БИЈЕЉИНА - Министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић изјавио је да је током недавне заједничке сједнице влада Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/ у Бањалуци послата порука грађанима да се жели заједнички радити и да нема потребе да се оспоравају пројекти.

"Имамо виђење да Влада ФБиХ не жели да спори пројекте у Републици Српској, док Српска никад није ни спорила пројекте у ФБиХ", истакао је Чубриловић.

Он је нагласио да је и однос финансијера пројеката у БиХ такав да нема директног улагања без прецизирања политичких ставова и циљева у БиХ.

Чубриловић је навео да је, када је ријеч о путевима, за Републику Српску приоритет путни правац Фоча - Шћепан Поље, за који је потребно више од 80 милиона евра и за чије је финансирање заинтересована Свјетска банка.

Он је рекао да је тај путни правац жила куцавица привредних дешавања и с једне и с друге стране границе, те да садашњи степен саобраћаја не задовољава економске критеријуме.

"У посљедње вријеме смо имали неколико састанака са представницима Свјетске банке који су рекли да су спремни да финансирају тај пројекат, ако треба и у цијелости", рекао је Чубриловић вечерас за Телевизију К-3.

Он је додао да су за овај пројекат потребна и донаторска средства и да постоји обећање
Европске комисије да ће њихово учешће бити око 40 одсто.

"Ако се то испоштује онда смо никад ближе уговору за завршетак тог путног правца, чија ће сврха прије свега бити привредна активност, а онда и путна комуникација, поготово у вријеме туристичке сезоне", истакао је Чубриловић.

Говорећи о дионици ауто-пута од Раче према Бијељини, Чубриловић је навео да Србија финансира са 80 одсто, а Република Српска са 20 одсто тај посао, за који, што се тиче извођача радова, постоји капацитет да буде завршен у идућој години.

"Преговара се за даљу трасу према Брчком. Брчко је коначно прихватило контакт тачке, обилазница је дефинисана, још нису договорили начин финансирања", навео је Чубриловић.

Када је ријеч о "Жељезницама Републике Српске", Чубриловић је навео да је то предузеће сада у ситуацији да му је потребна отворенија подршка Владе. Он је навео да Влада тренутно то предузеће подржава минимално, годишње 20 милиона КМ.

Он је подсјетио да су "Жељезнице Републике Српске" дјелимично реструктурисане, да је готово преполовљен број радника и смањен на одрживу мјеру.

"Имамо интерес да у жЖељезницеж уђу стране компаније, да обезбиједе финансијску подршку за пројекте ако буде економских могућности, али и воље да се уради озбиљна реконструкција на већем дијелу пруге, јер су тренутне брзине на пругама економски неодрживе", навео је Чубриловић.

Он је рекао да у тренутној организацији тешко може да опстане Аеродром Бањалука, те да се мора видјети како извршити реорганизацију, како обезбиједити финансијску подршку - да ли докапитализацијом, концесионим уговором или приватизацијом.

"Треба наћи заинтересовану страну која ће учествовати у пројекту", рекао је Чубриловић и додао да треба искористити искуство београдског Аеродрома, са чијим ће представницима имати састанак у уторак када ће им представити свој пројекат.

Чубриловић је нагласио да би аеродром у Требињу био од користи свим грађанима БиХ, али да за реализацију тог пројекта недостају адекватне одлуке на нивоу БиХ. "Не би требало да политизујемо нешто што је чист економски приоритет", напоменуо је Чубриловић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана