Чубриловић: Одлука Уставног суда о имовини штетна и опасна

ГС
Чубриловић: Одлука Уставног суда о имовини штетна и опасна

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић рекао је да је Уставни суд БиХ донио политичку мотивисану одлуку и наставио досадашњу праксу прихватања захтјева политичког Сарајева који су усмјерени против интереса Републике Српске.

Он је поводом одлуке Уставног суда БиХ који је ван снаге ставио Закон о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти Републике Српске рекао да према Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ имовина припада ентитетима у омјеру 51 одсто ФБиХ и 49 посто Републици Српској.

Нагласио је да Република Српска има надлежност за доношење Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти, односно да има надлежност за регулисање свих питања која су од значаја за имовинска, односно својинска права, а прије свега питања у вези са „државном имовином“, те да оспорени закон није у супротности ни са Уставом Републике Српске, ни са Уставом БиХ.

-Уставни суд БиХ морао је у цјелости одбити захтјев делегата из Федерације БиХ јер је неоснован због погрешног и тенденциозног тумачења Устава БиХ - истакао је Чубриловић.

Истакао је да је очигледно да је Уставни суд БиХ и овом одлуком наставио да реализује сарајевске политичке циљеве усмјерене против Српске и њене имовине.

-Суштина те политике је потпуно развлашћивање Републике Српске, отимање њених надлежности и имовине.  Српска и њене институције морају се одлучно и системски супротставити таквој пракси - истакао је Чубриловић, а саопштено је из Народне скупштине Српске.

Чубриловић је нагласио да је  овакво дјеловање Уставног суда БиХ изузетно штетно и опасно те да је свима јасно да се путем овог суда већ дуже вријеме покушава извршити тиха прерасподјела надлежности утврђена још 1995. године.

Додје да ово не само да је супротно Дејтонском мировном споразуму и Уставу БиХ већ је изузетно опасно за цјелокупно унутрашње уређење БиХ.

-Посебно је симптоматично што се у посљедње четири године константно подносе захтјеви с циљем угрожавања Републике Српске и њеног статуса у области имовинско-правних питања. Уставни суд, на жалост у континуитету поступајући по овим захтјевима, доноси одлуке које иду у корист већ познатим политичким интересима - нагласио је Чубриловић. 

Он је истакао да је захтјев шест делегата Дома народа Парламентарне скупштине БиХ за оцјену компатибилности Закона о непокретној имовини која се користи за функционисање јавне власти био потпуно неутемељен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана