Чубриловић: Нови сазив парламента и Влада до Нове године

Срна
Чубриловић: Нови сазив парламента и Влада до Нове године

БАЊАЛУКА - Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић очекује да ће нови сазив парламента бити конституисан до Нове године и формирана нова Влада ако Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ уради свој посао онако како је то временски предвиђено.

-Република Српска је раније углавном формирала све своје институције прије новогодишњих празника - рекао је Чубриловић новинарима у Бањалуци.

Говорећи о протеклим изборима у БиХ, он је навео да се ЦИК БиХ упустио у незаконите радње, истичући да је објављивање прелиминарних резултата за предсједника Републике Српске покушај ЦИК-а да изађе из свега тога.

-Никаква друга одлука није се могла ни очекивати, јер је то било видљиво неколико дана након пребројавања, поготово оних мјеста на које је упозоравала опозиција - појаснио је Чубриловић.

Он је рекао да је за грађане Републике Српске и цијели овај простор важно да се избори за предсједника Републике Српске приведу крају на законит начин.

-Вјероватно ће то доживјети судски епилог, а тек по окончању судских процеса можемо у потпуности рећи да смо завршили овај изборни процес - истакао је Чубриловић.

Он је рекао да ЦИК не може себе амнестирати ни по једној неправилности која је евентуално пронађена.

-ЦИК је одговоран за бирачке одборе. Код изузимања материјала морали су да констатују некакве неправилности, а не након 20 дана по преузимању врећа да има оштећених, да недостаје материјала, да нису записници запримљени, те да нису у складу са садржајем у врећама - каже Чубриловић.

Он је рекао да скуп у Бањалуци који је недавно организовао СНСД и коалициони партнери говори о томе да грађани Републике Српске желе да се ситуација у вези са изборима смири и да се окрену својим пословима.

-Сада сви требамо прихватити оно што је евидентно и чињенично и понашати се у складу с тим - истакао је Чубриловић.

Коментаришући Приједлог буџета Репубике Српске за 2023. годину, који ће бити разматран на посебној сједници Народне скупштине 2. новембра, Чубриловић је рекао да је социјална компонента једна од најважнијих компонената буџета, истичући да није занемарен ни развојни дио буџета.

-Предложени буџет биће одраз укупних економских прилика, не само у Републици Српској, већ и у БиХ као јединственом економском простору - истакао је Чубриловић.

Он је рекао да је за сваку похвалу то што су службе и Влада Републике Српске припремиле буџет и успјеле да га уоквире у потребе буџетских корисника и свих који очекују подршку из буџета.

Чубриловић је рекао да на данашњој сједници скупштинског Колегијума није прихваћен приједлог закључка ПДП-а о потреби да Влада Републике Српске достави информацију парламенту о формирању Војске Републике Српске, истичући да је ријеч о покушају политизације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана